Pyörävaraston siivous – näin se onnistuu!

Tarpeettomat, käyttökelvottomat ja hylätyt pyörät jäävät helposti pyörävarastoon lojumaan. Kun asukkaat vaihtuvat, vanhat pyörät eivät päädykään muuttokuorman mukaan vaan unohtuvat varastotiloihin pölyttymään. Samaan aikaan uusia polkupyöriä ostetaan, mutta vanhoista ei hankkiuduta eroon. Vuosien kuluessa pyörävarasto täyttyy, eivätkä kaikki käytössä olevat polkupyörät tahdo enää mahtua rajalliseen säilytystilaan. Pyörävaraston siivous kannattaa tehdä säännöllisesti, jotta aktiivisesti käytössä olevat menopelit mahtuisivat sulassa sovussa yhteiseen säilytystilaan.
 

Onko taloyhtiön pyörävarastoon kertynyt pyöriä, joille ei tunnu löytyvän omistajaa? Näin pyörävaraston siivous sujuu askel askeleelta.

  1. Päätös siivouksesta
    Pyörävaraston siivouksesta päättää taloyhtiön hallitus. Päätöksen yhteydessä on hyvä sopia myös toimintatapa, siivouksen aikataulu ja siivousurakan vastuuhenkilöt. Yleensä siivousta koordinoi isännöitsijä, mutta hyvä käytäntö on, että sen kaikkiin vaiheisiin osallistuu myös ainakin yksi hallituksen jäsenistä.
     
  2. Tiedotus
    Ensimmäiseksi taloyhtiö tiedottaa asukkaille, milloin pyörävaraston siivous toteutetaan ja miten jokaisen tulee käytännössä toimia. Tiedote tulee toimittaa kaikille osakkaille – myös niille, jotka eivät talossa asu – hyvissä ajoin. Tiedote on tarvittaessa hyvä laatia useammalla kielellä sekä kiinnittää myös pyöräsuojan oveen ja ilmoitustaululle.
     
  3. Pyörien merkitseminen
    Seuraavaksi taloyhtiö merkitsee selkeästi kaikki varastotiloista löytyvät pyörät. Tämän jälkeen asukkaan on tarkoitus poistaa merkit niistä pyöristä, jotka ovat edelleen käytössä. Pyöriin kiinnitettävissä merkinnöissä on hyvä ilmoittaa määräaika, jolloin merkintä tulee viimeistään poistaa. Merkintöjen poistamiseen tulee olla riittävästi aikaa; asukkaille on hyvä jättää reagointiaikaa esimerkiksi kahden kuukauden verran.
  1. Dokumentointi
    Taloyhtiön on hyvä myös dokumentoida, minkälaisia pyöriä siivousurakan kaikissa vaiheissa löytyy. Selkeät luettelot ja valokuvat projektin kaikissa vaiheissa ovat taloyhtiön turvaksi tilanteessa, jossa osakas kyselee hävinneen pyöränsä perään.
     
  2. Välivarastointi
    Kun kaksi kuukautta merkintöjen tekemisestä on kulunut, siirretään välivarastoon ne pyörät, joissa taloyhtiön tekemä merkintä on edelleen paikoillaan. Tässä vaiheessa asukkaita on hyvä muistuttaa pyöristä, jotka eivät ole vielä löytäneet omistajaansa. Välivarastossa pyöriä tulee säilyttää kahden kuukauden ajan. Myös välivarastoinnin aikana taloyhtiön kannattaa dokumentoida kaikki erillään varastoitavat pyörät.
     
  3. Hävittäminen
    Pyörät, jotka eivät kahden kuukauden välivarastoinninkaan jälkeen löydä omistajiaan, jäävät hävitettäväksi. Taloyhtiö tai hallitus ei kuitenkaan voi päättää jäljelle jäävien pyörien kohtaloa, vaan ne on toimitettava poliisille lukuun ottamatta täysin käyttökelvottomia romupyöriä. Mikäli poliisi ei vastaanota pyöriä, voi taloyhtiö myydä pyörät tai lahjoittaa ne esimerkiksi paikalliselle pyöräpajalle, joka noutaa hylätyt pyörät ja kunnostaa niistä jälleen käyttökelpoisia ajokkeja. Jos hyväkuntoinen tai erityisen arvokas pyörä ei löydä omistajaansa, kannattaa olla yhteydessä suoraan poliisiin.
     
  4. Järjestely
    Kun pyörävaraston siivous on tehty, kannattaa taloyhtiössä arvioida, voisiko varastotiloja organisoida uudelleen. Lisätilaa valmiiksi pieneen varastoon voi tuoda esimerkiksi seinätelineillä, pyöräkoukuilla tai muilla uudenlaisilla pidikeratkaisuilla. Kun pyöriä ei säilytetä sikin sokin, ahtaampikin varasto tuntuu tilavammalta.

Artikkelin asiantuntijana toimi Retta Isännöinti Oy:n isännöitsijä Lauri Kolehmainen.