{{ result.type_rendered }}
Itä-Helsingissä sijaitsevan asuinalueen rakennukset olivat tulleet käyttöikänsä päähän. Sitten asunto-osakeyhtiöaktiivit keksivät jotain poikkeuksellista. Alkoi mittava hanke. Sen eteenpäin vieminen on vaatinut eri alojen aktiivista yhteistyötä.
1960-luvulta peräisin olevat asuinrakennukset aivan Mellunmäen metroaseman liepeillä olivat huonossa kunnossa. Peruskorjaaminen olisi vaatinut merkittävää lainaa, mutta taloyhtiöiden korjausvelka oli jo ennestään suuri.
Syntyi uudenlainen, poikkeuksellinen idea. Sen takana olivat muutamat asunto-osakeyhtiöaktiivit:
Mitä jos huonokuntoisia rakennuksia ei korjattaisikaan, vaan ne purettaisiin ja tilalle rakennettaisiin moderneja kaupunkiasuntoja?
”Idea herätti voimakkaita tunteita alueen asukkaissa. Luonnollisesti, koska sehän tarkoittaisi, että koti menee alta”, Retta Isännöinnin Anita Kauppinen kertaa alkuaikojen tunnelmia.
Kauppinen on ollut mukana isännöimässä alueen kahta taloyhtiötä, Pallaksentie 1:stä ja Ounasvaarantie 2:sta, vuodesta 2018. Silloin idea uudenlaisesta ratkaisusta oli vasta heitetty ilmoille.
Kun hankekehittäjäksi sitten löytyi A-Insinöörit, pyörät lähtivät toden teolla pyörimään. Tavoitteena oli uudistaa paitsi asuinkorttelia myös Mellunmäkeä kokonaisuudessaan. Hankkeen toteuttamisesta vastaavat Sato, Lakea, Avain ja T2H.
”Toteutus vaati, että koko alueelle laadittiin uusi asemakaava. Sen jälkeen toteuttajat ostivat kahden asunto-osakeyhtiön osakekannat. Vastaavaa ei ole Suomessa aiemmin juuri nähty, joten hanke on ainutlaatuinen”, kuvailee Asianajotoimisto DLA Piperin Senior Advisor Katri Innanen. Hänen vastuualueelleen on kuulunut hankkeen juridinen neuvonanto yhdessä kollegansa kanssa.
Viimeiset vanhan alueen asukkaat lähtivät silloisista asunnoistaan vuoden 2023 lopussa.
”Suunnitelmaa vietiin vuosien saatossa käytäntöön mahdollisimman ihmisläheisesti. Alueelle perustettiin jopa korttelikahvila, josta sai tietoa projektin etenemisestä”, Rettan Anita Kauppinen kertoo.
Inhimillinen lähestymistapa toi tulosta, sillä ajan myötä alueen asukkaat tottuivat ajatukseen siitä, että on muutettava muualle – ainakin hetkellisesti.
Nyt osa asuinalueen seitsemästä vanhasta kerrostalosta on jo purettu, ja loput puretaan pian. Varsinainen rakennustyö käynnistyy vuoden 2024 aikana.
Kun aiemmin alueella asui muutama sata ihmistä, tulevaisuudessa Mellunpuistoksi nimetyltä asuinalueelta löytyy koti parille tuhannelle asukkaalle. Korttelista luvataan löytyvän esteetöntä, energiatehokasta ja eri elämäntilanteisiin sopivaa asumista niin omistus-, osaomistus- kuin vuokra-asunnoista.
Tämän kaltainen uudistava täydennysrakentaminen on Suomessa vielä melko harvinaista – ainakin näin suuressa mittakaavassa.
”Olen saanut kiinnostuneita yhteydenottoja muilta isännöitsijöiltä, sillä ympäri Suomen on taloyhtiöitä, jotka ovat samassa tilanteessa kuin Pallaksentie 1:n ja Ounasvaarantie 2:n asunto-osakeyhtiöissä oltiin muutama vuosi takaperin”, Kauppinen kertoo.
”Tästä voisi tulevaisuudessa tulla yleisempikin malli toimia. Varsinkin, kun vallitsevan taloustilanteen takia joidenkin taloyhtiöiden on liki mahdotonta saada lainaa mittaviin peruskorjauksiin”, pohtii myös Katri Innanen.
Rettalle ja Anita Kauppiselle Mellunpuisto on ollut tyypillisestä isännöinnistä poikkeava projekti.
”Me Rettalla osaamme tehdä paljon muutakin kuin perinteistä isännöintiä”, hän sanookin.
”Tämän kaltaiset projektit ovat mahtavia juuri siksi, että niissä oppii valtavasti uutta”, Kauppinen lisää.
Katri Innanen korostaa, että näin monitahoisen hankkeen onnistumisen kannalta on oleellista, että eri tahojen välinen yhteistyö toimii saumattomasti.
”Kaikenlaisten kiinteistö- ja rakennushankkeiden eri vaiheissa tarvitaan eri alojen asiantuntijoita. Vaikka juristin rooli on muun muassa varmistaa hankkeessa sovellettavien lakien noudattaminen ja asiakkaan tukeminen sopimuskysymyksissä, tässä hankkeessa on korostunut toteuttajien yhteistyön tukeminen ja yhteisten tavoitteiden saavuttaminen”, Innanen kertoo.
”On ollut hienoa olla mukana projektissa, jossa on mukana erittäin sitoutuneita ihmisiä ja asiantuntijoita”, hän kiittelee.
Ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan uudistetulle alueelle vuonna 2025. Kenties heidän joukossaan on myös paluumuuttajia.
”Moni viihtyi alueella niin hyvin, että kertoi muuttavansa takaisin sitten, kun Mellunpuisto valmistuu”, Anita Kauppinen paljastaa.Kun alue on aikanaan valmis, se tulee koostumaan paristakymmenestä modernista asuintalosta. Niiden lisäksi kaupunkikorttelin visioidaan täyttyvän viihtyisistä kaupunkipihoista, virkistysalueista ja kävelyetäisyydellä sijaitsevista palveluista. Liiketilojakin on uusien rakennusten kivijalkoihin suunnitteilla.
Nähdäänkö Retta isännöimässä alueen uusia taloyhtiöitä myös jatkossa?
”Sitä minä en tietenkään voi päättää, mutta ainakin aluetuntemuksemme on todella syvällistä”, Kauppinen sanoo.
Katri Innanen nyökyttelee:
”Retta Isännöinnin ja Anita Kauppisen alueellinen asiantuntemus on vienyt projektia tehokkaasti eteenpäin ja auttanut haasteellistenkin asioiden selvittämisessä. Anita on sitoutuneena yhteistyökumppanina ymmärtänyt juridisen asiantuntemuksen merkityksen hankkeen onnistumiselle.”
”Kun tuntee alueen kuin omat taskunsa, käytännön asiat sujuvat mutkattomasti. Ja vaikka uusia ja vaikeitakin asioita on matkan varrella tullut varmasti meille molemmille, kaikkeen on löytynyt aina ratkaisu”, Kauppinen vielä lisää.
Tutustu Mellunpuistoon tarkemmin tästä