Minkälainen on lapsiperheystävällinen taloyhtiö?

Lapsiperheystävällinen taloyhtiö huomioi paitsi lapsiperheen arjen toimivuuden myös kaiken ikäisten lasten viihtyvyyden. Näistä merkeistä tunnistat lapsiperheystävällisen taloyhtiön. 

1. Viihtyisällä pihalla on kiva leikkiä

Taloyhtiön oma piha on paras paikka niin pienten kuin vähän isompienkin lasten leikkeihin. Kun piha on hyvin suunniteltu, hoidettu ja kaikin puolin turvallinen, lapset viihtyvät ulkona nauttien leikeistä ja ulkoilusta.

Vaikka taloyhtiössä ei olisi erillistä leikkipaikkaa, voi pihapiiriin järjestää monenmoista tekemistä: hiekkalaatikko, kiipeilypuu tai vaikka peliverkko sulkapallon, minitenniksen ja lentopallon pelaamiseen pitää monen ikäiset leikkijät aktiivisena.

2. Turvallinen leikkipaikka on lasten suosikki

Taloyhtiön oma leikkikenttä on lasten suosikkipaikka, jos se on riittävän monipuolinen ja kaiken ikäisten lasten toiveisiin suunniteltu. Lasten on turvallista leikkiä ja liikkua, kun leikkipaikka on sijoitettu niin, ettei se ole ajoteiden tai parkkialueen läheisyydessä. Säännöllisellä huollolla varmistetaan, että leikkipaikka ja sen monenmoiset välineet pysyvät vuodesta toiseen kunnossa. 

3. Hyvin hoidetulla piha-alueella liikutaan huoletta

Pihapiirin yleisilme kertoo paljon: siisti ja huoliteltu piha on viesti siitä, että taloyhtiötä hoidetaan huolella. Hyvin hoidetussa talossa kulkuväylät hiekoitetaan talven liukkailla, lumityöt hoidetaan huolellisesti, eikä katolta pääse tippumaan lunta tai jäätä. Kun valaistus on suunniteltu toimivaksi, nurmikko leikataan säännöllisesti ja asfalttipiha pidetään siistinä ja roskattomana, perheen pienimmätkin voivat liikkua turvallisesti taloyhtiön alueella.

4. Oma tila rattaille, vaunuille ja ulkoiluvälineille

Taloyhtiön rappukäytävässä ei voi säilyttää lastenvaunuja tai -rattaita eikä muitakaan lasten ulkoiluvälineitä. Siksi asumista helpottaa, kun taloyhtiöstä löytyy erillinen lastenvaunuvarasto. Sieltä vaunut ja rattaat saa käden käänteessä käyttöön, jos niitä ei halua säilyttää kotona – ja mitä helpommin varastoon pääsee, sitä sujuvampaa arkikin on. Pyörät, sukset, pulkat ja muut välineet löytyvät puolestaan ulkoiluvälinevarastosta, jossa ne säilyvät kätevästi myös sesonkien ulkopuolella. 

5. Hissi helpottaa arkea

Lapsiperhearkea helpottaa huomattavasti, jos talosta löytyy tilava hissi, jonka kyydissä matkustavat niin lapset, kauppakassit kuin harrastusvälineetkin. Jotta hissillä kulkeminen sujuu mahdollisimman turvallisesti, kannattaa lapsi opettaa jo pienestä pitäen käyttämään hissiä turvallisesti myös silloin, kun hän kulkee sillä yksin. Pienempien lasten kanssa hissiseurana on aina syytä olla aikuinen.

6. Hallitus ottaa päätöksissään huomioon myös pienet asukkaat

Taloyhtiö on sitä lapsiystävällisempi, mitä enemmän sen kehittämisessä huomioidaan myös pikkuasukkaiden arki. Siksi hallituksen tekemillä päätöksillä on vaikutus aina myös talossa asuviin lapsiin. Jos suunnitteilla on vaikkapa piharemontti tai vanhan leikkipaikan kunnostaminen, lasten näkökulma on yhtä tärkeä kuin aikuistenkin asukkaiden. 

Tutustu myös Retta Isännöinnin uuteen leikkipaikkojen turvatarkastus- ja huoltopalveluun.