Kodin paloturvallisuusopas

Paloturvallisuusopas antaa vinkit paloturvalliseen arkeen ja juhlaan sekä asukkaan että taloyhtiön näkökulmasta.

Vinkit asukkaalle

 1. Vahdi elävää tulta
  Kynttilät ovat yksi kotien yleisimmistä paloturvallisuusriskeistä. Siksi myös kodin paloturvallisuusopas muistuttaa, että elävää tulta ei koskaan tulisi jättää valvomatta. Kynttilät kannattaa sijoittaa paikkoihin, joissa ei liikuta jatkuvasti ja joissa lapset tai eläimet eivät pääse niihin käsiksi. Ulkotuliakaan ei tule jättää vahtimatta. Ulkoroihut kannattaa lisäksi sijoittaa siten, etteivät ne ole liian lähellä taloa tai muuta syttyvää.
 2. Tarkkana ruokaa laittaessa
  Yhä useampi tulipalo saa alkunsa keittiöstä, kun liesi on unohtunut kuumenemaan tai ruoka liian pitkäksi aikaa yksin paistumaan.
 3. Vältä vaaratilanteet saunassa
  Kuuman kiukaan lähettyville tai sen päälle kuivumaan jätetyt tekstiilit tai muut tavarat aiheuttavat tulipaloriskin. Saunaa kannattaakin käyttää saunomiseen, ei vaatteiden tai muiden tavaroiden varastointiin tai kuivattamiseen.
 4. Käytä ulkona vain ulkokäyttöön tarkoitettuja valoja
  Valosarjat tuovat tunnelmaa pimeisiin iltoihin. Ulkona on kuitenkin käytettävä vain ulkokäyttöön tarkoitettuja valosarjoja. Sisäkäyttöön tarkoitettuja jatkojohtoja ei tule virittää ulkotiloihin.
 5. Ole tarkkana sähkölaitteiden kanssa
  Elektroniikkalaitteeseen tai kodinkoneeseen saattaa tulla yllättävä sähkövika, joka aiheuttaa sähköpalon. Tällaisia vahinkoja ei välttämättä voi etukäteen ennakoida, mutta sähkölaitteiden pistokkeet voi ottaa varmuuden vuoksi pois seinästä pidempää kotoa poissa ollessa.
 6. Varmista palovaroittimen toiminta
  Lain mukaan jokaista 60 neliötä kohden tulee huoneistosta löytyä yksi palovaroitin. Tarkista aina säännöllisin väliajoin, että palovaroitin toimii. Mikäli laite on paristokäyttöinen, vaihda patterit riittävän usein.
 7. Sammutusvälineet saataville
  Sammutuspeite ja käsisammutin kuuluvat jokaisen kodin perusvarustukseen. Kun alkusammutusvälineet löytyvät käden ulottuvilta, tulipalo on mahdollista saada hallintaan nopeasti.

Vinkit taloyhtiölle

 1. Porraskäytävästä paloturvallinen
  Paloturvallisuuden vuoksi porraskäytävässä ei tule säilyttää ylimääräistä tavaraa. Lastenvaunut, tuolit ja muu irtain kuuluvat varastotiloihin, eikä esimerkiksi kynnysmattoja tai muita koristeita tule säilyttää rappukäytävän puolella. Tulipalon sattuessa porraskäytävän tulee olla esteetön.
 2. Pelastussuunnitelma tutuksi
  Lakisääteinen pelastussuunnitelma tulee löytyä jokaisesta taloyhtiöstä. Se on ohje asukkaille ja kertoo, miten tulipalon syttyessä tulee toimia. Jotta ohjeesta on todellista hyötyä, sen sisältö on hyvä käydä läpi yhdessä asukkaiden kanssa.
 3. Roska-astioiden paloriskit huomioon
  Taloyhtiön roska-astiat kannattaa sijoittaa niin, ettei niissä mahdollisesti syttyvä tulipalo pääse tarttumaan asuintaloon. Jos mahdollista, roskakatoksen on hyvä olla lukittava, jottei kukaan ulkopuolinen pääse sytyttämään roska-astioita tuleen.
 4. Tuhka-asiat käyttöön
  Taloyhtiön paloturvallisuutta parantaa huomattavasti, kun tupakoitsijoiden käyttöön hankitaan tuhka-astioita, joissa tupakantumpit sammuvat turvallisesti. Näin tumppeja ei päädy muihin ulkona sijaitseviin roskiksiin, joissa ne muiden roskien kanssa saattavat aiheuttaa tulipalon.
 5. Varovaisuutta elävän tulen ja ilotulitteiden käyttöön
  Jos taloyhtiössä poltetaan ulkotulia, niitä ei saa jättää valvomatta. Myös ilotulitteiden kanssa on hyvä olla tarkkana: liian lähellä omaa tai naapuritaloa ei kannata ilotulitteita ampua.
 6. Sammutusvälineistö kaikkien saataville
  Jos rappukäytävästä löytyy sammutuspeite ja riittävän iso jauhesammutin, on tulipalon sattuessa apu kaikkien asukkaiden saatavilla.
 7. Koulutusta asukkaille
  Kun sammuttamista ja toimintaa tulipalon sattuessa harjoittelee etukäteen, on helpompaa toimia, jos vahinko todella sattuu. Monet vakuutusyhtiöt ja alueelliset pelastusliitot järjestävät asukkaille lyhyitä sammutuskursseja, joissa kaikki tärkeät perusasiat käydään läpi.


  Paloturvallisuusopas on ḱoottu yhteistyössä Retta Isännöinti Oy:n isännöitsijä Satu Rajalan kanssa.