Isännöitsijälle riittää aina töitä – olisiko sinustakin isännöitsijäksi?

Yli 18 vuotta Nokialla erilaisissa esimiestehtävissä toiminut Marko Hukkanen päätti vuonna 2013 vaihtaa uransa suuntaa ja hakea töitä isännöintialalta. Kiinnostus kiinteistöalaa kohtaan oli syttynyt kuitenkin jo aiemmin, kun Marko oli osallistunut taloyhtiön hallituksen toimintaan.

Mikä sai sinut vaihtamaan alaa ja kuinka päädyit isännöintialalle?

Minulla on sähkötekninen tutkinto, jonka lisäksi olen käynyt useita johtamistaidon koulutuksia. Toimin Nokialla yli 18 vuotta erilaisissa esimiestehtävissä, mutta jossain vaiheessa tuli tunne, että halusin tehdä vielä jotain muuta ja alalla, jossa esimerkiksi tuotanto ei tule lähtemään pois Suomesta. Kiinteistöala kiinnosti ja oli jo tullut hieman tutuksi, kun toimin oman asunto-osakeyhtiöni hallituksessa. Lisäksi minulla on paljon tuttuja alalla.

Kuinka päädyit Retta Isännöinnille ja kuinka urapolkusi on edennyt?

Tuttujen kontaktien avulla olin yhteydessä Retta Isännöintiin, ja rekrytoinnissa asiat loksahtivat paikoilleen ja pääsin Retta Isännöintiin töihin apulaisisännöitsijäksi. Esimieheni suositteli isännöinnin ammattitutkinnon suorittamista ja aloitinkin opinnot heti.

Tulin taloon marraskuussa 2013 apulaisisännöitsijäksi ja opiskelin siinä ohessa. Minut nimitettiin isännöitsijäksi toukokuussa 2014, jolloin valmistuin ja sain IAT:n. Helmikuussa 2015 siirryin Valimotien toimiston esimieheksi. Sittemmin Markon ura on edennyt Retta Isännöinnin pääkaupunkiseudun aluejohtajaksi.

IAT- ammattitutkinto takasi hyvän pohjan – teorian lisäksi opiskelu perustui pitkälti työssä oppimiseen, joka jatkuu edelleen. Pitää olla itse aktiivinen ja utelias ja Retta Isännöinnillä tuetaan oma-aloitteisuutta. Ala perustuu pitkälti noudatettaviin lakipykäliin, ja täällä tarjotaankin paljon verkkokoulutuksia mm. lakiasioista ja isännöinnin tarjoamista palveluista. Lisäksi Retta Isännöinnillä on hyvät tukifunktiot kuten laki, markkinointi ja muu henkilöstö. Rohkeasti kysymällä oppii parhaiten.

Mikä on vienyt sinua eteenpäin uralla ja mitä taitoja voit vanhasta oppimastasi hyödyntää isännöitsijän tehtävissä?

Olen aina ollut kunnianhimoinen ja halunnut päästä erilaisille näköalapaikoille. Pitkään esimiehenä toimineena tiedän esimiestyön merkityksen: ihmistuntemus on tärkeää ja näistä johtamistaidoista on hyötyä myös taloyhtiötä johtaessa. Positiivisuus tuottaa tulosta ja pyrin viemään eteenpäin hyvää meininkiä, joka johtaa myös asiakastyytyväisyyteen.

Millainen on tavallinen isännöitsijän työpäivä?

Ei sellaista ole. Päivät ovat aina erilaisia, sillä työ on asiakkaiden kanssa tekemistä, heidän monipuolisten asioiden hoitoa ja hyvien ratkaisujen etsimistä. Toki taloyhtiön vuosikelloon perustuva vuosirytmi määrittelee tiettyjen toimenpiteiden ajankohdan, mutta varsinaiset työpäivät ja niiden sisältö vaihtelevat. Hyvältä isännöitsijältä vaaditaan ennen kaikkea hyviä vuorovaikutustaitoa ja elinkaariajattelua, tiedonhankintakykyjä, verkostoitumistaitoja, projektinhallintaa sekä kokonaiskuvan näkemistä. Laajan tehtäväkentän hoitamiseen tarvitaan hyvää ajanhallintaa ja priorisointikykyä.

Miten näet isännöitsijän työn tulevaisuuden?

Kuulostaa kliseiseltä, mutta ala on murroksessa ja tulee muuttumaan. Asiakkaat ovat tietoisempia taloyhtiön asioista ja sitä kautta vaatimustasokin kasvaa. Lisäksi uusien asuinalueiden sekä uudenlaisten taloteknisten ratkaisujen vuoksi isännöitsijällä pitää olla laaja tuntemus ja verkosto asiantuntijoihin sekä uskallus käyttää niitä. Myös jatkuva kouluttautuminen on ensisijaisen tärkeää. Isännöitsijän työ on menossa projektityömäisempään suuntaan, jossa tiimityö korostuu.

Isännöintiala on hieno mahdollisuus nuorille ja alanvaihtajille, sillä tulevaisuus lupaa paljon työpaikkoja. Tekemistä ja tuotantoa ei pystytä siirtämään muualle, joten työt tulevat pysymään Suomessa.