Asukkaan muistilista lomalle – muista nämä ennen kotoa lähtöä

Kaunis aallonmuotoinen vuokratalo.

Kun asunto jää pidemmäksi aikaa tyhjilleen, kodin turvallisuus alkaa mietityttää. Jäikö liesi päälle, tuliko kahvinkeitin suljettua lähtiessä? Voiko joku murtautua asuntoon? Entä jos ukonilma iskee?

Lomalaisen muistilista kertoo, mitä tulee pitää mielessä kesälomareissulle lähtiessä tai pidempään poissa ollessa. Vinkkien avulla kodin turvallisuus säilyy myös loman ajan.

 1. Pidä koti asutun näköisenä
  Murtovarkauksien ehkäisemiseksi asunto kannattaa jättää asutun näköiseksi: jätä verhoja auki ja jos mahdollista, automatisoi valaistus niin, ettei koti ole ilta-aikaan täysin pimeänä.
 2. Ota sähkölaitteet pois päältä
  Tarkista ennen lähtöä, että kaikki päivittäiskäytössä olevat sähkölaitteet ovat pois päältä. Ukkonen saattaa aiheuttaa virtapiikkejä sähkölaitteissa, joten ukonilman varalle voi suojautua irrottamalla herkimpien elektroniikkalaitteiden pistokkeet seinästä.
 3. Huolehdi postista
  Jotta asunto näyttäisi asutulta myös pidemmän poissaolon aikana, postilaatikon ei kannata antaa täyttyä. Koska pursuileva laatikko on selvä merkki asukkaan poissaolosta, kannattaa postin jakelu keskeyttää, ohjata se toiseen osoitteeseen tai pyytää tuttavaa tyhjentämään laatikko tasaisin väliajoin. Myös ilmaisjakelun voi kieltää vain kesäajaksi.
 4. Sulje ikkunat ja lukitse ovet
  Muista lähtiessäsi tarkistaa, että kaikki ikkunat ovat suljettu ja ovet lukittu. Käytä myös mahdollista turvalukkoa. Muista lisäksi murtosuojaus: kodin hälytysjärjestelmä lisää asunnon turvallisuutta.
 5. Estä vesivahingot
  Putkirikko tai laitevika voi iskeä myös silloin, kun asunto on tyhjillään. Varmista ennen lähtöäsi, että lattiakaivon päällä ei ole pyykkivuorta ja että lavuaarissa ei ole esteitä, jotta mahdollisesti vuotava vesi pääsee poistumaan ongelmitta. Veden voi sulkea myös kokonaan pääkytkimestä.Sulje pyykkikoneen ja tiskikoneen vesihanat. 
 6. Tarkista palovaroittimen toimivuus
  Palovaroitin kannattaa tarkistaa ennen pidempää poissaoloa: testaa laitteen toimivuus ja vaihda tarvittaessa paristot.
 7. Pyydä naapurilta tai tuttavalta apua
  Kysy, jos joku tuttavasi voisi käydä tarkistamassa asuntoasi poissa ollessasi – samalla posti tulee kerättyä ja kukkien kastelu hoidettua. Luotettavalle naapurille kannattaa muutenkin vinkata, jos on pidempään poissa. Näin naapurustossa osataan kiinnittää huomiota myös siihen, jos jotain epäilyttävää tai huolestuttavaa ilmenee.
 8. Älä kerro pitkästä poissaolostasi sosiaalisessa mediassa
  Vaikka lomareissupäivityksiä onkin hauska tehdä, kannattaa kuitenkin harkita, kuinka tarkasti ja kenelle kertoo loma-aikatauluistaan julkisesti sosiaalisessa mediassa.

Vinkit kodin kesäajan turvallisuuteen ja lomalaisen muistilistaan antoi Retta Isännöinti Oy:n isännöitsijä Tero Vänninmaja.