Osaatko tehdä nämä kotityöt oikeaoppisesti?

Koska puhdistit viimeksi liesituulettimen tai kylpyhuoneen lattiakaivon? Entäpä kylpyhuoneen pinttyneet kaakelit? Näillä ohjeilla saat helposti hoidettua myös ne kotityöt, jotka usein jäävät tekemättä.

Liesituulettimen puhdistus

Liesituuletin likaantuu sitä nopeammin, mitä ahkerammin keittiössä valmistetaan ruokaa. Liesituulettimen rasvasuodatin tulisikin puhdistaa 1–3 kuukauden välein. 

Liesituulettimen suodatin pitää ensin irrottaa vipua painamalla tai ruuveista kääntämällä. Useimmat rasvasuodattimet voi laittaa astianpesukoneeseen tai pestä käsin astianpesuaineella. Muut kuin metalliset suodattimet ovat yleensä kertakäyttöisiä ja ne tulee usein vaihtaa kokonaan. Tarkista aina pesuohjeet valmistajan käyttöohjeesta, ennen kuin puhdistat liesituulettimesi ensimmäistä kertaa!

Kylpyhuoneen kaakelien putsaus

Kylpyhuoneen pinttynyt peruslika muodostuu useimmiten hilseestä, saippuasta, shampoosta sekä normaalista asumisliasta, eivätkä siihen välttämättä tepsi tavalliset yleispesuaineet. Pinttynyt lika lähtee laatoista ja saumoista parhaiten juuriharjalla sekä rasvaa irrottavilla pesuaineilla, joissa on korkea pH-arvo.

Kaakeleihin voi myös tarttua käyttöveden aiheuttamia jälkiä. Kalkkipitoinen vesi jättää laattalattiaan vaaleita kalkkijäämiä, sakkaa ja kerrostumia. Rautapitoinen vesi taas aiheuttaa laattoihin ruostejälkiä. Veden aiheuttamat jäljet lähtevät happamalla aineella, jossa on alhainen pH-luku.

Kun kylpyhuonetta siivoaa, tulee pesuaineiden annosteluohjeita noudattaa, sillä liian vahvat pesuliuokset vahingoittavat pintoja. Parhaiten kylpyhuoneen liasta selviää viikkosiivouksella, joka tehdään neutraalilla pesuaineella, jonka PH-arvo on noin 7. Säännöllisellä siivouksella laattoihin ei pääse syntymään pinttynyttä likaa yhtä helposti.

Hajulukon puhdistus

Kun keittiön tai kylpyhuoneen lavuaarin tienoilla alkaa leijua viemärin haju tai vesi ei poistu altaasta normaalisti, on aika puhdistaa lavuaarin hajulukko. Joskus riittää, että valuttaa lavuaariin putken avaukseen tarkoitettua ainetta ja antaa sen vaikuttaa pakkauksen ohjeen mukaisesti.

Jos tämä keino ei kuitenkaan tepsi, tulee hajulukko avata. Taloyhtiössä asuvien tulee tällöin ottaa yhteyttä huoltoyhtiöön hajulukon puhdistamiseksi. Pahimmillaan hajulukon tukkeutuminen voi johtaa vesivanhinkoon.

Lattiakaivon puhdistus

Taloyhtiössä lattiakaivon kunnossapito on asukkaan vastuulla ja jos se tukkeutuu, pahimmassa tapauksessa seurauksena voi olla kallis vesivahinko. Lattiakaivo olisikin hyvä puhdistaa vähintään 3–4 kertaa vuodessa.

Siivous kannattaa aloittaa laittamalla siivoushanskat käteen ja poistamalla irtohiukset lattiakaivon ritilän päältä. Pitkähiuksisen voi olla tarpeen poistaa irtohiukset jopa jokaisen suihkukerran jälkeen. 

Seuraavaksi tulee nostaa lattiakaivon ritilä ja poistaa hiukset sekä irtonaiset roskat esimerkiksi talouspaperin avulla. Jos kaivo on kovin likainen, voi sinne ruiskuttaa puhdistusainetta, jonka jättää vaikuttamaan hetkeksi. 

Lattiakaivoon kannattaa suihkuttaa ensin puhdasta vettä ja sitten astianpesuainetta sekä harjata se puhtaaksi esimerkiksi vanhalla tiskiharjalla tai hammasharjalla. Lopuksi puhdistettu ritilä tulee laittaa takaisin paikoilleen ja viedä roskat roskakoriin. Kannattaa muistaa, että roskia ei saa ikinä heittää vessanpönttöön!