Näin teet pienestäkin keittiöstä toimivan – 9 vinkkiä

Keittiö on kodin sydän, jossa vietetään usein paljon aikaa. Nappaa alta vinkit, joilla voit parantaa keittiösi käytännöllisyyttä ja lisätä sinne aina kaivattua säilytystilaa.

Keittiö on parhaimmillaan käytännöllinen tila, jossa ruoan laittaminen on helppoa ja vaivatonta. Aina keittiötä ei kuitenkaan pääse suunnittelemaan itse, eikä se välttämättä silloin vastaa kaikkia omia tarpeita. Muutamalla helpolla niksillä saat kuitenkin muokattua keittiötäsi toimivammaksi.

Tyhjät tasot tekevät keittiöstä tilavan ja siistin tuntuisen

Ruoan laittamisesta voi nauttia pienessäkin keittiössä. Puhtaat ja tyhjät työtasot luovat keittiöön tilan tuntua ja antavat lisää kaivattua laskutilaa. Piilota siis kaappeihin kaikki mahdollinen, myös pienkodinkoneet, kuten tehosekoittimet ja monitoimikoneet, joita käytät harvemmin. Etenkin pienen tilan saa näin näyttämään siistimmältä.

Lasipurkit piristävät keittiötä

Laita jauhot, sokerit ja muut kuiva-aineet erillisiin lasi- tai muovipurkkeihin ja askartele niihin omatekoiset nimilaput. Kaapit näyttävät siistimmiltä, ja samalla suojaat kuiva-aineet erilaisilta keittiön kaapeissa viihtyviltä elintarviketuholaisilta. Täydet purkit toimivat lisäksi mukavina sisustuselementteinä, jos asettelet niitä avohyllyille tai keittiötasoille.

Lue täältä lisää vinkkejä, miten pääset helposti eroon kodin tuholaisista.

Irtokalusteet tuovat kaivattua lisätilaa

Toisinaan asunnon kiintokalusteet eivät yksinään riitä kaiken tarpeellisen tavaran säilyttämiseen tai itse ruoanlaittoon. Lisää keittiön säilytystilaa industrial-henkisellä teräksisellä varastohyllyllä, jonka voit tarvittaessa sijoittaa vaikkapa olohuoneen puolelle. Hylly tuo samalla särmikkyyttä sisustukseen. Lisää laskutilaa keittiöön saat puolestaan hankkimalla apupöydän, jonka voit aina tarvittaessa siirtää kodin muihin huoneisiin.

Vakiomausteet käden ulottuvilla

Säilytä öljy, suola, pippuri ja muut keittiösi vakiomausteet erillisellä tarjottimella, marmorisella leikkuulaudalla tai jalallisella tarjoiluvadilla lieden vieressä, jossa ne ovat kätevästi käden ulottuvilla eikä aikaa mene niiden etsimiseen täydestä maustekaapista. Jos taas olet tyhjien tasojen ystävä, aseta öljyt ja yleisimmät mausteet heti lieden viereiseen kaappiin tai laatikkoon. Harvemmin käytettäviä mausteita voi sen sijaan säilyttää perinteisesti maustehyllyllä.

Lisää säilytystilaa koukuilla

Jos laatikoiden tila ei tunnu riittävän, kokeile erilaisia koukkuja. Niihin saat kätevästi ripustettua mukeja, paistolastoja tai vaikkapa paistinpannut ja kattilat. Jos et halua porata seiniin reikiä, on tarjolla paljon erilaisilla tarroilla ja magneeteilla kiinnitettäviä sekä oveen ripustettavia koukkuja, joilla tarvikkeet pysyvät kätevästi käden ulottuvilla.

Hanki laatikoihin tilanjakajat

Tilanjakajilla keittiön laatikot saa helposti ja nopeasti järjestykseen – varsinkin, jos laatikkoja on keittiössäsi rajallinen määrä ja tavaraa paljon. Parhaimmillaan saat toimivalla järjestelyllä lisätilaa laatikoihin.

Sisusta käyttöastioilla

Pölyä ei kannata pelätä. Jos olet käyttänyt aikaa ja rahaa erilaisten astiastojen hankkimiseen, miksi piilottaa niitä kaappien perukoille? Kauneimmat käyttöastiat voi asetella trendikkäästi keittiön avohyllyille, jossa ne ovat iloksi silmälle sekä kätevästi käden ulottuvilla myös ruokahetkien ulkopuolella.

Laatikkotestin avulla karsit turhan tavaran

Kun tila tuntuu loppuvan keittiön kaapeista, kokeile seuraavaa niksiä. Kerää kaikki keittiön tarvikkeet pahvilaatikoihin. Nappaa tavaroita laatikoista vain, kun tarvitset niitä, ja aseta ne käytön jälkeen keittiön kaappeihin. Katso kuukauden päästä, mitkä tarvikkeista ovat yhä pahvilaatikoissa. Siirrä ne varastoon ja pohdi, voisitko luopua joistakin käyttämättä jääneistä tavaroista kokonaan. Lue myös muut vinkkimme, miten pääset eroon turhasta tavarasta.

Hyödynnä keittiö myös korkeussuunnassa

Jos keittiön yläkaappien päälle jää tilaa, voit nostaa sinne vähemmän käyttämiäsi tavaroita, kuten maljakoita, tarjottimia ja suuria patoja. Voit myös ostaa kauniita yhteneviä laatikoita, jotka sijoitat kaappien päälle ja täytät pienemmällä kodin irtotavaralla. Lue täältä lisää vinkkejä, miten saat kaikki kotisi neliöt hyötykäyttöön.

Lue muita vinkkejämme kodin sisustukseen täällä>>