Näin teet asunnosta kodikkaan ilman remonttia! 5 vinkkiä

Vuokrakodin sisustus vaatii toisinaan kekseliäisyyttä, sillä sen pinnat ja väritys eivät välttämättä vastaa täysin omaa tyyliä. Näillä vinkeillä vuokra-asunnosta saa kuitenkin helposti oman näköisen ja viihtyisän!

Viime vuosikymmenelle jämähtäneet keittiönkaapit, räikeä tapetti, muovimatto.. Nämä ovat monille tuttuja kauhukuvia vuokra-asunnoista. Todellisuudessa suuri osa vuokra-asunnoista on hyväkuntoisia ja viihtyisiä, ja ne saa helposti pienilläkin muokkauksilla oman maun mukaisiksi.

Iso matto peittää lattian ja tuo tilaa pieneenkin huoneeseen

Lattian suhteen toiset vannovat tunnelmallisen puun nimeen ja toisille valkoiseksi maalattu lautalattia tuo ihanaa raikkautta asuntoon. Vuokra-asunnossa lattiaa ei saa kuitenkaan vaihdettua. Tässä tapauksessa pelastuksen voi löytää isosta matosta.

Epämieluisan lattian ja mahdolliset pienet kolhut saa helposti piiloon isolla matolla. Varsinkin uusissa vuokra-asunnoissa suositaan laminaattilattiaa, joka on esimerkiksi puista parkettia kestävämpi vaihtoehto. Paljas laminaatti voi kuitenkin etenkin kylmällä ilmalla tuntua viileältä, jolloin matto tuo mukavasti lämpöä paljaiden jalkojen alle.

Iso matto saa myös pienen huoneen näyttämään neliöitään isommalta. Kun valitsee värillisen maton, kompensoi se mukavasti vuokra-asunnon usein vaaleita seiniä – ja muuttaa kätevästi koko huoneen ilmettä mielenkiintoisemmaksi.

Tunnelmallinen asunto ilman seiniin poraamista

Toisinaan myös asunnon säännöt voivat vaikeuttaa innokkaan sisustajan urakkaa, jos esimerkiksi taulujen tai seinähyllyjen kiinnitys on kielletty vuokra-asunnossa. Sisustaa voi kuitenkin muillakin tavoilla! Viherkasvit tuovat asuntoon kodikkuutta ja puhdistavat sisäilmaa tehokkaasti. Jos tilaa riittää, sopivat myös puiset tai posliiniset koriste-esineet tai lattialla seisovat maljakot tuomaan persoonaa vuokra-asunnon sisustukseen.

Myöskään tauluista ei tarvitse luopua. Taulut, jotka nojaavat seiniin hyllyjen päällä tai lattialla ovat nyt erityisen trendikkäitä. Jos haluaa nauttia taiteesta seinillä, laadukkaat tarrakoukut voivat pitää raskaankin taulun seinällä ilman reikiä.

Ripusta verhot, vaikka asunnostasi löytyisi sälekaihtimet valmiina

Hulppea huonekorkeus on monen asukkaan unelma, mutta harva pääsee nauttimaan siitä todellisuudessa. Tähän löytyy kuitenkin niksi! Pitkät, katosta lattiaan asti ylettyvät verhot tekevät tavallisestakin asunnosta korkeamman tuntuisen.

Verhot myös tuovat kodikkuutta ja eleganttia tunnelmaa asuntoon, minkä takia niitä kannattaa harkita, vaikka asunnossa olisikin sälekaihtimet. Valitse vaaleat ja kevyet verhot, kun haluat valoisuutta asuntoon tai rouheat tummat pellavaverhot, kun kaipaat hyggemäistä skanditunnelmaa.

Peilit suurentavat pientä asuntoa

Moni sisustaja tietää, että peilit tuovat pieneenkin huoneeseen avaruutta. Ison seinäpeilin voi asettaa lattialle nojaamaan tyylikkäästi seinää vasten. Lisäksi peilejä voi tuoda myös pintamateriaaleihin: Peilipintainen sohvapöytä tuo ylellisyyttä ja syvyyttä olohuoneeseen. Makuuhuoneessa peilipintainen tarjotin sopii erityisesti koruille ja hajuvesille – rohkea sisustaja saattaa taas valita peilipintaisen lipaston piristämään kodin ilmettä.

Uudista keittiön ilmettä keittiövälineillä

Keittiössä riittää erilaisia pintoja, jotka saattavat usein poiketa omasta ihannekeittiöstä. Vuokra-asunnossa kannattaa luottaa sääntöön: “Mitä et voi peittää, korosta”. Valitse puun kaveriksi betonisia, marmorisia tai kivisiä keittiötarvikkeita tuomaan kontrastia materiaaleille. Jos keittiön kaapit ovat vahvan värisiä, valitse keittiöön vain neutraaleja mustavalkoisia keittiötarvikkeita, kuten kulhoja, veitsitelineitä, kauhoja ja kattiloita. Neutraalit värit tasapainottavat näin voimakkaita pintoja. Suosi tekstiileissä samaa kuosia – yhtenäinen ilme keittiöpyyhkeistä patalappuihin tuo keittiöön harmonisen tunnelman.