{{ result.type_rendered }}
Vesikustannukset muodostavat merkittävän osan taloyhtiön vuosittaisista hoitokuluista. Kun mukaan lasketaan myös käyttöveden lämmityskulut, voidaan puhua varsin tuntuvista vuosikustannuksista. Siksi veden säästäminen tekee hyvää sekä ympäristölle että taloyhtiön lompakolle.
Vedenkulutus liittyy oleellisesti taloyhtiön asukkaiden käyttötottumuksiin: toiset kuluttavat vettä maltillisesti, toisissa talouksissa vettä kuluu suuremmissa määrin. Arkisilta tuntuvat asiat, kuten suihkussa käyminen tai wc-pöntön huuhtelu, vaikuttavat huoneistokohtaiseen vedenkulutukseen merkittävästi.
Mitä taloyhtiössä voitaisiin tehdä, jotta vettä säästyisi? Esimerkiksi näillä helpoilla keinoilla veden säästäminen onnistuu.
Kymmenen minuutin suihku voi kuluttaa jopa 120 litraa vettä. Kun vanhan suihkusuuttimen vaihtaa vesipihiin malliin, säästyy vettä useita litroja suihkussa vietettyä minuuttia kohden. Vettä pihistelevä suutin rajoittaa veden virtauksen voimaa ja vähentää näin vedenkulutusta. Säästeliään suuttimen voi suihkun lisäksi vaihtaa myös keittiön ja kylpyhuoneen vesihanaan.
Wc-pöntön huuhtelu kuluttaa vuodessa jopa 20 000 vesilitraa henkilöä kohden. Kun yhdellä nupilla varustellun wc-pöntön vaihtaa kaksoishuuhtelutoiminnolla varustettuun versioon, vettä säästyy huomattavasti.
Jos keittiön hana tiputtelee tai wc-istuin lorisee, on vika syytä paikantaa. Pienikin vuoto lisää vedenkulutusta, joten vuotojen korjaus tai uusiin, ekologisempiin vesikalusteisiin vaihtaminen säästää pitkän pennin taloyhtiön vuosikustannuksissa. Taloyhtiöön on myös mahdollista asentaa erillisiä vuotovahteja, jotka ilmoittavat, mikäli vedenkulutuksessa havaitaan yllättäviä poikkeuksia.
Uudiskiinteistöissä huoneistokohtaiset vesimittarit ja käyttöön perustuva laskutus ovat jo arkea. Huoneistokohtaiseen vedenmittaukseen tulee lain mukaan siirtyä myös silloin, kun taloyhtiössä tehdään linjasaneeraus. Paitsi että veden todelliseen kulutukseen perustuva laskutus on oikeudenmukainen, vaikuttaa huoneistokohtainen vesimittaus myös asukkaan kulutustottumuksiin: vedenkulutusta voi nimittäin seurata huoneistoon asennetusta näytöstä täysin reaaliajassa ja näin veden säästäminen helpottuu. Kun suuttimien vaihto ja muut pienet toimenpiteet maksavat muutamista kympeistä satasiin, vedenmittauksen asentaminen jälkikäteen on merkittävä investointi. Siksi huoneistokohtaiset vesimittarit asennetaankin putkiremontin yhteydessä, kun tarvittavat rakenteet on jo valmiiksi avattu. Tällöin toimenpide on varsin kustannustehokas toteuttaa.
Vedenkulutus vaikuttaa suoraan taloyhtiön hoitokustannuksiin, joiden maksamiseen jokainen asukas osallistuu. Siksi osakkaita ja asukkaita onkin hyvä muistuttaa keinoista, joilla jokainen voi vaikuttaa vedenkulutukseen. Näin yhteistä rahaa ei valu viemäriin.