”Uudenlainen asumiskonsepti vaatii uudenlaista isännöintiä” – Tällainen on kaupunkiasumisen ennennäkemätön malli 

Kotikatu365 on yhteisöllisyyteen pohjautuva kaupunkiasumisen malli, jollaista ei ole Suomessa ennen nähty. Mistä on kyse? Entä minkälaista isännöintiä uudenlainen konsepti vaatii? 
  

Ennen siinä oli Kuopion vanha keilahalli. Nyt siinä on Hatsalan Keila. Sen kymmenestä kerroksesta löytyy koteja monenlaisiin tarpeisiin. Keila on uuden kaupunkikorttelin ensimmäinen asuintalo, joka saa seurakseen yhdeksän muuta taloyhtiötä seuraavan kymmenen vuoden aikana. 

Hatsalan Keila on kuitenkin paljon muutakin kuin kerrostalo. Se on täysin uudenlaisen Kotikatu365-asumiskonseptin ensimmäinen talo Kuopiossa. Tällainen asumisen malli on puolestaan jotain, mitä Suomessa ei ole aiemmin ollut. 

 
Mistä oikein on kyse, Kotikatu 365 Oy:n toimitusjohtaja Pekka Ronkainen

”Kotikatu365 on yhteisöllisyyteen pohjautuva kaupunkiasumisen malli. Sen tarkoituksena on helpottaa asukkaiden arkea ja edistää heidän hyvinvointiaan.” 
 
Ennen kuin tutustutaan asumiskonseptiin tarkemmin, on kysyttävä, mistä se sai alkunsa. 


”Kotikatu 365 Oy on yksi hyvinvointi- ja terveyspalveluala Cor Groupin yhtiöistä. Yksi konsernin kolmesta perustajaosakkaasta kiersi maailmalla tutustuen erilaisiin asumisen malleihin ja alkoi pohtia, miksei Suomessa ole jotain vastaavaa”, Ronkainen valaisee. 

Siitä alkoi vuosien kehitystyö, jonka tuloksena syntyi Kotikatu365.  


Yhteisöllinen asuminen kuuluu kaikille 

Konseptin pilottikohteessa Oulussa on asuttu jo viiden vuoden ajan. Nyt asumismallin ensimmäinen kerrostalo Hatsalan Keila on avannut ovensa myös Kuopiossa. Tulevien vuosien aikana kaupunkikortteli täydentyy edelleen. Valmistuessaan se tulee olemaan tuhannen asukkaan kaupunginosa. Kaiken lähtökohtana on asukkaan hyvinvointi. 

Miten konsepti poikkeaa tyypillisestä kaupunkiasumisesta? 

”Malli perustuu yhteisöllisyyteen. Siksi Kotikatu365-korttelissa on paljon yhteisiä tiloja, joissa asukkaat voivat kohdata spontaanisti. Näin tuttuuden ja siten myös turvallisuuden tunne syntyy luonnostaan. Melkein kuin perinteinen suomalainen kylänraitti, kun väki tunsi toisensa ja osasi tarvittaessa huolestuakin, jos jotakuta ei hetkeen näkynyt.” 

Yhteisiä ja tyylikkäästi sisustettuja tiloja kaupunkikorttelissa on paljon. On leikkihuonetta, kuntosalia, saunaosastoa, vierashuonetta, etätyöskentelytilaa ja kirjastoa. Yhteistilat vastaavat tasoltaan neljän tähden hotellia. 

”Mummolla on oma hoplop, erään asukkaan lapsenlapsi tokaisikin osuvasti.” 

Kyse ei ole kuitenkaan vain ikäihmisten asumismuodosta. 

”Yhteisöllinen asuminen ei ole pelkästään ikäihmisten asia vaan kaikkien oikeus. Palvelut, asumisen helppous ja hyvinvointia edistävä yhteisöllinen kaupunkiasuminen kiinnostavat kaikenikäisiä”, Ronkainen muistuttaa. 

Korttelialueen asukkailla on käytössään myös erilaisia yhteiskäyttövälineitä aina kahvakuulista porakoneisiin ja mehulingoista polkupyöriin. 

”Asukas voi vuokrata vaikka yhteiskäytössä olevan auton. Kaikkea ei siis todellakaan tarvitse ostaa tai omistaa itse.” 

Helppoa arkea kaikille 

Poikkeuksellisen Kotikatu365-mallista tekee myös sen aulapalvelu. 

”Palvelukoordinaattori tapaa ihmisiä, kertoo alueen tapahtumista ja voi avustaa esimerkiksi tilojen varaamisessa. Moni arvostaa erityisesti sitä, että palvelukoordinaattorin kanssa voi vaihtaa kuulumisia”, Ronkainen kertoo. 

Asukkaiden oma palveluportaali on puolestaan alueen sisäinen viestintäkanava – melkein kuin sosiaalinen media pienoiskoossa. 

”Siellä voi pyytää apua vaikka koiran ulkoilutukseen tai ilmoittaa saunaillasta. Lisäksi portaalista voi tilata erilaisia palveluja: pikatalkkarin, kotisiivouksen, autonpesun, mitä nyt tarvitseekin”, Ronkainen luettelee.  

Arjen toimivuuden kannalta oleellista on, että tarvittavat peruspalvelut löytyvät kaupunkikorttelin sisältä. Kuopion Hatsalassa toimii jo päiväkoti ja hoivakoti sekä pysäköintilaitos. 

”Oulun pilottikohteesta saadun asiakaspalautteen mukaan esimerkiksi ruuhkavuosia elävät kokevat arjen helpottuneen, kun päiväkoti löytyy nurkan takaa, kuntosali kerrostalon pohjakerroksesta ja etätyöskentelyyn sopivat tilatkin samasta talosta.” 
 
”Eläkeikäiset ovat puolestaan kertoneet, että vapaa-ajan aktiviteetit ovat lisääntyneet ja yksinolo vähentynyt. Oikeanlaisella ympäristöllä on tässä merkittävä rooli”, Ronkainen lisää.  

Kotikatu365 on yhteisöllisyyteen pohjautuva kaupunkiasumisen malli. Sen tarkoituksena on helpottaa asukkaiden arkea ja edistää heidän hyvinvointiaan

Isännöinti on osa palvelukokonaisuutta  

Kuopion Hatsalan kokonaisuuden isännöinnistä vastaa Retta Isännöinti. Miksi juuri Retta? 

”Tällainen uudenlainen asumiskonsepti vaatii uudenlaista isännöintiä. Perinteinen tulokulma ei riitä, vaan myös isännöitsijän on nähtävä kokonaisuus yhtä taloyhtiötä laajemmin”, Ronkainen sanoo. 

Isännöitsijän valinnassa painotettiin Ronkaisen mukaan sitä, että yhteistyökumppanilla on kykyä ja kapasiteettia hoitaa paitsi isoa aluetta myös laajaa palvelukokonaisuutta. 

”Isännöinti on tärkeä osa palvelukokonaisuutta. Isännöitsijät ovat mukana pitämässä hyvää huolta Hatsalan asukkaista yhdessä kanssamme.” 

 
Kotikatu365 on ennennäkemätön malli, joten se on tietenkin myös isännöitsijöille aivan uusi asia. 

”Kun Rettan väki tuli ensimmäistä kertaa tutustumaan Hatsalaan, monen silmät lähes tippuivat päästä. Tämä on jotain niin erilaista, että se pääsee yllättämään”, Ronkainen naurahtaa. 

Tutustu tarkemmin hyvinvoinnin lähtökohdista suunniteltuun Kotikatu365-asumiseen