Taloyhtiön lukituksen uusiminen – usein kysytyt kysymykset

Ajanmukainen lukitusjärjestelmä ehkäisee asuntomurtoja ja helpottaa parhaimmillaan myös asukkaiden arkea. Mutta milloin taloyhtiön lukituksen uusiminen olisi ajankohtaista? Asiantuntija vastaa kolmeen yleisimpään kysymykseen taloyhtiön lukituksen uusimisesta.

Milloin taloyhtiön lukitus tulisi uusia?

Taloyhtiön lukituksen uusiminen on ajankohtaista silloin, kun käytössä on parikymmentä vuotta vanha lukitusjärjestelmä ja edelleen samat avaimet. Jos lukituksen suojausjärjestelmä on vanhentunut ja periaatteessa kuka tahansa voi kopioida avaimen ilman asianmukaista lupaa, on järjestelmä syytä uusia. Taloyhtiön lukituksen uusiminen on aiheellista myös silloin, kun avaimia on paljon hukassa tai jos edes isännöitsijällä ei ole ajantasaista kuvaa siitä, kuinka paljon avaimia on olemassa.

Miten valita sopiva lukitusjärjestelmä?

Ajanmukainen lukitusjärjestelmä on paitsi turvallinen myös helppokäyttöinen. Erilaisia lukitusvaihtoehtoja on kuitenkin lukuisia, joten oleellista on valita sellainen järjestelmä, joka palvelee taloyhtiön ja sen asukkaiden tarpeita mahdollisimman hyvin.

Perinteinen, mekaaninen lukitusjärjestelmä on edelleen suosittu. Sen rinnalle on kuitenkin noussut sähköisiä, älykkäitä vaihtoehtoja. Älylukitusjärjestelmiäkin on erilaisia: täysin digitaalisesti toimivista ratkaisuista elektromekaanisiin, joissa sähköiset ja mekaaniset ominaisuudet yhdistyvät. Älyavaimet tuovat arkeen omanlaistaan helppoutta: älykkääseen avaimeen on mahdollista ohjelmoida mukaan esimerkiksi pesutuvan tai saunaosaston käyttöoikeudet. Tarvittaessa avaimiin voi liittää myös kulunvalvonnan, mikä ehkäisee ilkivaltaa ja varkaustapauksia.

Jos kuitenkin halutaan käyttää perinteistä mekaanista lukitusta, kannattaa varmistaa, että avaimet ovat patentoituja niin, ettei niitä ole mahdollista kopioida.

Mekaaninen vai älylukko?

Älylukkojärjestelmät ovat mekaanisia hintavampia, mutta ne ovat myös turvallisempia: jos avain katoaa, voi sen poistaa järjestelmästä ilman, että koko lukitus uusitaan. Mutta vaikka älykäs lukitusjärjestelmä mekaanista järjestelmää hintavampi investointi onkin, taloyhtiölle se voi tulla kokonaisuudessaan edullisemmaksi. Mekaaninen lukitusjärjestelmä kun on turvallinen vain niin kauan kuin sen jokainen avain on tallessa. Jos yksikin taloyhtiön ulko-oven avain katoaa, olisi suositeltavaa uusia kaikki avaimet ja tarvittaessa myös lukkopesät. Älylukitusjärjestelmässä sen sijaan riittää, että kadonnut avain kuoletetaaan.


Lukituksen uusimista koskeviin kysymyksiin vastasi Retta Isännöinnin isännöitsijä, yksikönpäällikkö Päivi Valkama.