Taloyhtiöiden osakeluettelot nyt huoneistotietojärjestelmässä: käsittelypalvelun ruuhka vaikuttaa yhtiökokouksiin

Kuopion kerrostaloja järveltä kuvattuna

Rettan isännöimien taloyhtiöiden osakeluettelot on siirretty Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään. Huoneistotietojärjestelmään siirtyminen edellyttää toimenpiteitä myös osakkeenomistajilta, mutta jos asunto ei ole vaihtanut omistajaa, asialla ei ole kiire. Kokosimme artikkeliimme toimintaohjeet osakkaalle eri tilanteisiin.

Huoneistotietojärjestelmä on Maanmittauslaitoksen ylläpitämä sähköinen järjestelmä, johon kerätään tietoa taloyhtiön osakesarjojen, kuten huoneistojen ja autopaikkojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.

Oletko ostanut asunnon? Hae omistuksen rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta

Asuntokaupan jälkeen uuden omistajan tulee hakea Maanmittauslaitokselta omistuksen rekisteröintiä kahden kuukauden kuluessa kaupasta. Kun Maanmittauslaitos on käsitellyt omistuksen rekisteröintihakemuksen, tieto uudesta omistajasta välitetään isännöintiin.

Käsittelypalvelu ruuhkautunut: vaikuttaa uusien omistusten rekisteröintiin ja yhtiökokouksiin

Maanmittauslaitoksen mukaan uusien omistusten rekisteröinneissä on tällä hetkellä jopa 3–4 kuukauden viive. Ruuhkautuminen vaikuttaa taloyhtiöiden ja osakkaiden arkeen, sillä uusi omistaja saa osakkaan oikeudet vasta, kun asuntokaupan jälkeinen omistusmuutos on käsitelty Maanmittauslaitoksella ja tieto siitä on välitetty isännöintiin. Uusien osakkaiden osalta yhtiökokouksen osallistumisoikeus on niillä osakkailla, jotka ovat yhtiökokousta edeltävänä päivänä merkittynä osakeluetteloon tai osakehuoneistorekisteriin.

Jos uuden omistajan rekisteröinti on kesken Maanmittauslaitoksella, osallistumisoikeutta ei voi todistaa esimerkiksi kauppakirjalla, vaan uusi omistaja tarvitsee vanhalta osakkaalta valtakirjan.

Saitko yhtiökokouskutsun, vaikka olet myynyt asuntosi?

Jos saat yhtiökokouskutsun, vaikka olet myynyt osakehuoneistosi, toimitathan kokouskutsun uudelle omistajalle ja valtuuta hänet osallistumaan yhtiökokoukseen. Kutsun mukana on valmis valtakirjapohja. Kiitos yhteistyöstä!

Uusi omistaja voi pyytää hakemuksen käsittelyn kiirehtimistä

Uusi omistaja voi pyytää Maanmittauslaitokselta hakemuksensa käsittelyn kiirehtimistä vedoten lähestyvään yhtiökokoukseen tai tarpeeseen aloittaa remontti osakehuoneistossaan. Pyynnön voi tehdä Maanmittauslaitoksen asiakaspalveluun: www.maanmittauslaitos.fi/asiakaspalvelu. Isännöinti ei pysty vaikuttamaan hakemusten käsittelyaikoihin.

Omistuksen rekisteröinnillä ei ole kiire, ellei huoneisto vaihda omistajaa

Kaikkien osakkaiden tulee hakea oman omistuksensa sähköistä rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta 10 vuoden kuluessa siitä, kun taloyhtiön osakeluettelo on siirretty huoneistotietojärjestelmään. Omistuksen rekisteröintiin tarvitaan alkuperäinen paperinen osakekirja, joka muutetaan sähköiseksi omistajamerkinnäksi. Rekisteröinti tehdään maksullisella hakemuksella Maanmittauslaitokselle.

Jos huoneisto ei vaihda omistajaa, rekisteröintiä ei kannata kiirehtiä ennen kuin Maanmittauslaitoksen ruuhkat helpottavat.

Ilmoitathan osoitemuutokset isännöintiin OmaRettassa

Jos ainoastaan nykyisen osakkaan osoite muuttuu, emme saa huoneistotietojärjestelmästä tietoa osoitemuutoksesta. Pyydämmekin tällöin tekemään osoitepäivityksen virallisen osoitteenmuutoksen lisäksi myös OmaRettan Omat tiedot-osiossa.

Osakeluettelotietojen täydentäminen tai korjaaminen

Osakeluettelo- ja omistajatiedot on siirretty huoneistotietojärjestelmään isännöinnillä olleiden tietojen perusteella. Jos huoneistolta on puuttunut osakeluettelomerkintä siirtovaiheessa, isännöinti ei ole pystynyt ilmoittamaan omistajatietoa huoneistotietojärjestelmään. Yleisin syy merkinnän puuttumiselle on ollut se, että osakas ei ole toimittanut isännöinnille todistusta varainsiirtoverovelvollisuuden täyttämisestä.

Jos omistajatiedoissa on puutteita tai korjattavaa, osakkaan pitää selvittää asia Maanmittauslaitoksen kanssa. Korjauksen jälkeen isännöinti saa tiedon muuttuneista tiedoista Maanmittauslaitokselta.