Syystalkoot taloyhtiössä – 10 vinkkiä onnistuneeseen talkoopäivään

Värikkäitä taloja vierekkäin Helsingissä. Retta.fi

Kun lehdet alkavat tippua puista, myös taloyhtiön syystalkoot tulevat ajankohtaiseksi. Mitä talkoissa on hyvä tehdä ja miten syystalkoot kannattaa järjestää?

Syystalkoot, selvä syksyn merkki monissa taloyhtiöissä. Paitsi että piha siistiytyy, myös yhteishenki kasvaa – eikä kiinteistönhuoltoyhtiöllekään tarvitse maksaa talveen valmistavista huoltotöistä, kun niitä tehdään asukkaiden voimin. Talkoissa piha valmistellaan talveen: pudonneet lehdet haravoidaan, syysistutuksia ja -lannoituksia tehdään ja terassikalusteet viedään talviteloille.

On kuitenkin hyvä muistaa, että talkoot ovat aina vapaaehtoisia. Jonkun on otettava suunnittelu- ja organisointivastuu, joten yleensä järjestelypuuhiin lähdetäänkin taloyhtiön hallituksen aloitteesta. Jotta syystalkoot onnistuvat, tulee talkoopäivä suunnitella huolella etukäteen.

Näiden vinkkien avulla taloyhtiön syystalkoot sujuvat niin, että asukkaatkin osallistuvat niihin mielellään.

  1. Suunnittele hyvin
    Kaikki lähtee huolellisesta suunnittelusta: milloin talkoot järjestetään, mitä talkoissa on tarkoitus tehdä ja minkälaisia tarvikkeita päivän aikana tarvitaan? On myös hyvä miettiä, kuka vastaa mistäkin tehtävästä, milloin tarvittavat työkalut hankitaan ja miten tiedotus hoidetaan.
  2. Budjetoi
    Osana suunnittelua kannattaa käydä läpi, kuinka paljon taloyhtiön rahoja ollaan valmiita panostamaan talkoopäivän kuluihin, kuten tarvikkeisiin ja tarjottaviin. Talkoot rahoitetaan hoitovastikkeilla katetuista taloyhtiön korjausvaroista, joten on hyvä linjata käytettävän budjetin määrä yhdessä.
  3. Hanki tarvikkeet ajoissa
    Se, minkälaisia tarvikkeita talkoopäivänä tarvitaan, riippuu tehtävistä töistä. Tarvikkeet kannattaa kuitenkin hankkia hyvissä ajoin valmiiksi, jottei yhteistä aikaa kulu tarvittavien työkalujen ja tarvikkeiden hankintaan. Varmista, että ainakin kottikärryt, harava, lapio, ämpäreitä ja sopivia pihatyövälineitä löytyy talkoolaisten käyttöön.
  4. Jaksota tarjoilut sopivasti
    Jotta talkoorupeama sujuu mukavasti, kannattaa tarjoilut sovittaa tehtävien lomaa. Vettä tai mehua on hyvä olla saatavilla koko ajan, taukoa voi pitää kahvitellen ja kun työt on tehty, päivän kruunaa esimerkiksi yhteinen grillihetki.
  5. Löydä sopivat roolit kaikille
    Taloyhtiössä asuu eri ikäisiä ja kuntoisia ihmisiä, joten talkoolaisten rajoitteet on hyvä ottaa huomioon talkootehtäviä jaettaessa. Siinä missä yksi voi keittää kahvia, toinen voi tehdä vähän raskaampia töitä. Hyvä lähestymistapa on tiedustella jo etukäteen asukkaiden halukkuutta erilaisiin tehtäviin – näin osallistumiskynnyskin saattaa olla matalampi.
  6. Osallista ja aktivoi
    Koska taloyhtiön syystalkoot ovat aina vapaaehtoisia, saattaa asukkaita olla haastavaa saada osallistumaan. Kun asukkaat saavat itse vaikuttaa asioihin ja kun heidät ottaa mukaan heti suunnitteluvaiheessa, osallistuminenkin on mielekästä. Esimerkiksi talkooajankohdan osalta voi tiedustella mahdollisimman monelle sopivaa päivää ja kellonaikaa, erilaisiin talkootöihin voi kysellä vapaaehtoisia jo suunnitteluvaiheessa. Taloyhtiön Facebook- ja WhatsApp-ryhmät toimivat hyvin osana aktivointia ja suunnittelua – ja jos kaikki eivät sosiaalisen median ryhmiin kuulu, aina voi laittaa rapun ilmoitustaululle lapun, jossa asukkaat voivat ilmoittautua eri talkootehtäviin.  
  7. Tiedota ajoissa
    Jotta mahdollisimman moni pääsee osallistumaan, kannattaa talkoista tiedottaa hyvissä ajoin etukäteen kaikissa mahdollisissa taloyhtiön viestintäkanavissa. Jos kutsu ilmestyy alkuviikosta, harvempi pystyy heti samana viikonloppuna osallistumaan talkoisiin.
  8. Jätä tietyt tehtävät ammattilaisille
    Talkoissa voi tehdä monenlaista. Pihan siistiminen ja haravointi, syysistutukset ja -lannoitukset, sadevesikaivojen ja räystäiden puhdistus, kesäkalusteiden ja vesiletkujen varastointi sekä erilaiset pienet korjaustyöt ovat tyypillisiä toimenpiteitä syystalkoissa. Tietyt asiat kannattaa kuitenkin jättää suosiolla urakoitsijalle. Jotta talkoot ovat mahdollisimman turvalliset, ei asukkaiden kannata esimerkiksi kiivetä katolle, kaataa puita tai tehdä sähkö- ja putkitöitä 
  9. Varmista vakuutus
    Ennen talkoita kannattaa tarkistaa, mitä taloyhtiön vakuutus kattaa. Erillisiä talkoovakuutuksia on saatavilla, jos olemassa oleva vakuutus ei riitä kattamaan talkoovahinkoja.
  10. Muista palaute
    Mikä onnistui ja mitä ensi kerralla voisi tehdä toisin? Pian talkoopäivän jälkeen tehty palautekysely antaa osviittaa seuraaviin talkoojärjestelyihin. Kun asukkaat pääsevät vaikuttamaan myös jälkikäteen, yhteishenki kasvaa ja motivaatio osallistua säilyy todennäköisemmin jatkossakin.

Vinkit taloyhtiön onnistuneisiin syystalkoisiin antoi Retta Isännöinti Oy:n yksikönpäällikkö Tiina Veijola.