Syksyn tarkastuslista taloyhtiölle – näiden vinkkien avulla talveen valmistautuminen sujuu

Talveen valmistautuminen kannattaa taloyhtiöissä aloittaa hyvissä ajoin, jotta ensimmäiset pakkaskelit tai lumisateet eivät pääse yllättämään. Asiantuntija kertoo, minkälaisia asioita kannattaa syksyllä tarkistaa ja tehdä, jotta tuleva talvi sujuisi turvallisesti.

  1. Piha-alue talvikuntoon
    Talveen valmistautuminen alkaa pihan siivoamisella. Nurmikko siistitään, lehdet haravoidaan ja roskat viedään pois. Taloyhtiön syystalkoissa näitä pihan pieniä askareita voidaan tehdä porukalla naapureiden kanssa. Samalla voi silmämääräisesti käydä läpi myös muut ulkoalueiden mahdolliset korjaustarpeet, kuten tarvittavat ulkomaalaustyöt seuraavaa kevättä varten.
     
  2. Pensaat ja puut siistiksi
    Ennen talven tuloa kannattaa myös pihapiirin pensaat tasoittaa. Samalla on hyvä tarkistaa, onko pihalla puita, joiden oksat vaativat leikkausta tai karsimista. Kenties piha-alueelta löytyy myös huonokuntoisia puita, jotka on syytä poistaa kokonaan. Pensaiden hoito voidaan tehdä asukkaiden toimesta, mutta puiden kaataminen kannattaa jättää aina ammattilaisen tehtäväksi.
     
  3. Tavarat talvisäilytykseen
    Ilmojen viiletessä pihakalusteet, puutarhanhoitovälineet, grilli, leikkikalut ja muut mahdolliset kesäajan varusteet on hyvä siirtää pihalta talvisäilytykseen. Tavaroiden varastointi onnistuu kätevästi esimerkiksi taloyhtiön talkoissa.
     
  4. Katto ja räystäät kuntoon
    Syksyn tullen katon kunto on syytä tarkistaa. Samalla kesän aikana mahdollisesti kerääntyneet neulaset, risut ja oksat kannattaa poistaa. Myös rännit on hyvä puhdistaa, sillä varsinkin harjakattoisissa taloissa räystäisiin ehti kesäkuukausien aikana kertyä paljon irtoroskaa. Katon kuntotarkastus ja puhdistustoimenpiteet kannattaa aina jättää urakoitsijan huoleksi – paitsi että ammattilainen kykenee antamaan asianmukaista tietoa katon kunnosta, pystyy kattofirma toteuttamaan erilaiset puhdistus- ja kunnostustyöt turvallisesti.
     
  5. Sadevesikaivot puhtaaksi
    Räystäiden lisäksi myös sadevesikaivojen tilanne kannattaa tarkistaa ennen syksyn sateita. Koska kaivot ovat maan tasalla, kaivoihin kertyneet roskat voidaan hyvin poistaa vaikkapa syystalkoiden merkeissä.
     
  6. Taloyhtiön alue turvalliseksi
    Pimeään ja liukkaaseen vuodenaikaan turvallisuusseikat korostuvat. Syksyllä onkin tarpeen varmistaa, että ulkovalot toimivat, valaistus on kaikin puolin riittävää ja että myös rappukäytävän kaikki valaisimet toimivat. Lisäksi kulkuväylille muodostuneet kuopat on hyvä täyttää, jottei niihin kertyvä vesi pääse ensimmäisillä pakkasilla jäätymään kulkemista hankaloittaviksi liukkaiksi alueiksi ja jotta monttuihin ei kompastuisi syksyn pimenevinä iltoina.
     
  7. Lumitöiden ennakointi
    Ennen ensimmäisiä lumisateita kannattaa tarkistaa ovatko taloyhtiön lumityösopimukset huoltoyhtiön tai muun urakoitsijan kanssa ajan tasalla. Jos sopimukset vaativat päivitystä, kannattaa se tehdä hyvissä ajoin – myös mahdollinen kilpailutus kannattaa toteuttaa jo kevään tai kesän aikana. Samassa yhteydessä on hyvä käydä läpi, kattaako nykyinen tai mahdollinen uusi sopimus myös kattolumien tarkkailun ja pudotuksen. Näin vastuu lumiturvallisuudesta on huoltoyhtiöllä tai urakoitsijalla eikä taloyhtiön hallituksen tai asukkaiden tarvitse käyttää siihen aikaansa. Lue lisää lumenpudotuksen hoitamisesta taloyhtiössä täältä>>Jos lumityöt hoidetaan talkootyöllä, on ennen talvikelejä tarpeen varmistaa, että vuorolistat on laadittu ja että yhteisesti sovitut käytännöt ovat kaikkien tiedossa. Myös lumityötarvikkeiden tilanne kannattaa tarkistaa: löytyykö lumikolia ja lapioita riittävästi, onko hiekoitusastia täytetty ja onko kerättävälle lumelle katsottuna oma kasauspaikkansa.
     
  8. Aurauskepit paikoilleen
    Talveen valmistautuminen kannattaa viimeistellä aurauskeppien asennuksella. Kun aurauslinjat on ennakkoon merkitty, suojellaan pihan kiveyksiä ja istutuksia lumitöiden aiheuttamilta vaurioilta. 

Artikkelia varten on haastateltu isännöitsijä Laura Riekkiä.