{{ result.type_rendered }}
Remontti-into voi iskeä yllättäen: seinät tuntuvat kaipaavan uutta maalikerrosta, kylpyhuoneen vesikalusteet voisi vihdoin vaihtaa ja makuuhuoneen ja työhuoneen välisen seinänkin voisi purkaa. Ennen kuin ryhdyt tuumasta toimeen, on hyvä selvittää, mitä asunto-osakeyhtiön osakkaan täytyy huomioida remontoinnissa.
Mitä osakas saa siis tehdä itse, missä tarvitaan ammattilaisen apua tai virallisia lupia ja kuka valvoo?
Osakkaalla on omassa asunnossaan hyvin laaja muutostyöoikeus. Retta Isännöinnin Länsi-Suomen aluejohtajan Mikko Niskasen mukaan tämä tarkoittaa sitä, että taloyhtiö harvoin estää osakkaiden remonttiaikeita. Vuonna 2010 voimaan tullut asunto-osakeyhtiölain uudistus kuitenkin määrittelee, että taloyhtiön velvollisuus on valvoa asukkaiden toteuttamia remontteja.
“Asunto-osakeyhtiölain uudistuksen myötä osakkaiden remontteja valvotaan ja dokumentoidaan aiempaa paremmin ja valvojan tulee olla rakentamisen ammattilainen. Taloyhtiö nimittää valvojan ja useimmiten valvonnan suorittaa tekninen isännöitsijä”, Niskanen kertoo.
Jotta valvonta onnistuu, osakkaan on ilmoitettava etukäteen remonttisuunnitelmistaan taloyhtiölle. Ilmoituksesta ja valvonnasta aiheutuvista kohtuullisista kuluista vastaa osakas. Niskanen on päässyt työnsä puolesta seuraamaan lakiuudistuksen tuomia muutoksia käytännössä ja kertoo olevansa niihin tyytyväinen.
“Lisääntyneestä valvonnasta aiheutuu hieman lisäkuluja, mutta samalla on menty kohti parempaa ja laadukkaampaa rakentamista, kun ammattilaiset valvovat huoneistojen muutostöitä. Lisäksi asunnoissa tehdyistä remonteista on nyt saatavilla esimerkiksi ostotilanteessa paljon enemmän tietoa kuin aikaisemmin, koska remontit dokumentoidaan huolellisesti.”
Tiedot huoneistossa tehdyistä remonteista ja muutostöistä merkitään taloyhtiön toimesta isännöitsijäntodistukseen.
Ilmoitus on aina tehtävä kirjallisesti taloyhtiölle, mikäli remontissa vaikutetaan talon rakenteisiin tai remontti vaikuttaa naapuriasuntoihin. Rakenteisiin kuuluvat esimerkiksi kantavat seinät, hormistot, sähköjohdotukset, lämmitys-, vesijohto- tai viemärijärjestelmät, vedeneristeet, vesikalusteet ja ilmastointi.
Taloyhtiölle ei pääsääntöisesti tarvitse ilmoittaa esimerkiksi seinien maalaamisesta, tapetoinnista, kiinteiden kaapistojen vaihtamisesta tai lattiamateriaalin vaihtamisesta uuteen vastaavanlaiseen pintaan. Niskasen mukaan ilmoitus on kuitenkin aina hyvä tehdä, varsinkin jos on epävarma ilmoituksen tarpeellisuudesta.
“Lähtökohta on mielestäni se, että remontista kannattaa ilmoittaa aina. Siitä ei koidu mitään haittaa. Ilmoittaminen on osakkaan oma etu: ilman ilmoitusta vastuu on osakkaalla, jos jokin menee pieleen. Lisäksi tietyt tilanteet ovat hieman tulkinnanvaraisia: esimerkiksi lattiapinnoitteen muuttamisessa voi yllättäen tullakin ongelmia eristeiden kanssa, vaikka periaatteessa kyseessä onkin vain pintamateriaali”, Niskanen sanoo.
Niskasen mukaan ilmoitusvelvollisuus on yhdenmukainen sen kanssa, mitä remontteja osakas voi tehdä itse ja mihin taas kannattaa palkata ammattilainen. Seiniä voi siis maalata, mutta kylpyhuoneen remontti kannattaa jättää ammattilaisen hoidettavaksi.
Isännöintiyrityksen tehtävänä on tukea osakkaita, jotta remontin ilmoitusprosessi, valvonta ja dokumentointi sujuisivat mahdollisimman mutkattomasti. Retta Isännöinti on esimerkiksi tehnyt muutostyöohjeen, jossa kerrotaan, miten ilmoitusprosessi etenee. Ensimmäisenä osakkaan tulee täyttää muutostyölomake, jonka saa yleensä isännöitsijän verkkosivuilta tai isännöintiyrityksestä.
Niskasen mukaan ilmoituksen käsittelyaika on tyypillisesti noin kaksi viikkoa.
“Pari viikkoa pitäisi jaksaa odottaa, sillä remonttia ei saa aloittaa ennen kuin taloyhtiöllä on ollut kohtuullinen aika ilmoituksen käsittelyyn.”
Yleensä ilmoituksen käsittelee isännöitsijä. Hallitukselle ilmoitus etenee vasta, jos kyseessä on monimutkaisempi remontti, joka vaatii esimerkiksi rakennusluvan. Ilmoituksen käsittelyn jälkeen taloyhtiö ilmoittaa osakkaalle, sallitaanko muutostyö. Lisäksi kerrotaan mahdolliset remonttilupaan liittyvät ehdot sekä perustelut päätökselle. Taloyhtiö ilmoittaa myös valvonnan tason, sillä remonttien vaatima valvonnan mittakaava vaihtelee.
“Remonteista ilmoittaminen, ammattilaisten palkkaaminen työn toteutukseen ja hyvä valvonta ovat kaikkien yhteinen etu. Taloyhtiö saa tietoa siitä, miten huoneistoja remontoidaan ja pystyy pitämään huolen, että remontit toteutetaan oikein. Osakas puolestaan välttyy ylimääräisiltä riskeiltä, kun vastuu remontin toteutuksesta ja valvonnasta ei ole hänellä itsellään”, Niskanen tiivistää.
Lue myös muita aiheeseen liittyviä artikkeleitamme>
Asuntovuokrauksen asiakaspalvelu ja verkkokauppa ovat poikkeuksellisesti suljettuina järjestelmäpäivityksistä johtuen to 21.11. klo 15:00 – ma 25.11. 8:00. Pahoittelemme tästä aiheutuvaa haittaa ja kiitämme kärsivällisyydestäsi!