Onko sähkösopimuksen kilpailuttaminen ajankohtaista? Vertaile ainakin näitä asioita!

Muuttoon liittyy kaikenlaista muistettavaa. Muuttoilmoitus, kotivakuutus, nettiliittymän siirto – niin ja uusi sähkösopimus! Minkälaisia asioita kannattaa huomioida, kun sähkösopimuksen kilpailuttaminen tulee ajankohtaiseksi?

Ennen kuin muutat uuteen asuntoon, on sähkösopimus uusittava. Muutto onkin erinomainen tilaisuus kilpailuttaa sähkösopimus, jotta se vastaisi parhaalla mahdollisella tavalla juuri sinun tarpeitasi ja olisi hinnaltaan kilpailukykyinen. 

Sähkön siirrosta vastaa aina paikallinen sähköyhtiö, joten vain sähköenergia on mahdollista kilpailuttaa. Sähköenergiaa ei siis ole pakko ostaa suoraan paikalliselta sähkön jakelijalta, vaan sen voi ostaa miltä tahansa suomalaiselta sähköenergiayhtiöltä.

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen sujuu kätevästi netissä, mutta minkälaisia asioita vertailussa on hinnan lisäksi tärkeä ottaa huomioon?

Huomioi ainakin nämä asiat:

1. Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Sähkösopimusmalleja on kahdenlaisia:

Määräaikainen sähkösopimus

Määräaikaisen sopimuksen ehdot ja näin ollen myös sähkön hinta ovat voimassa tietyn, ennalta sovitun ajanjakson. Se tarkoittaa, että tiedät sähkölaskusi loppusumman etukäteen, sillä sähkömarkkinoiden muutokset eivät vaikuta sähkön hintaan. Määräaikainen sähkösopimus päättyy vasta määräajan umpeutuessa. Sitä ei siis voi irtisanoa ennen määräaikaa, paitsi muuton yhteydessä.  

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Jos sähkösopimus on toistaiseksi voimassa oleva, sen voi irtisanoa milloin tahansa. Tämä vaihtoehto sopii erityisen hyvin silloin, jos haluat seurata tarkasti sähkön hintakehitystä ja kilpailuttaa sopimuksen säännöllisesti. 

2. Kiinteä- vai markkinahintainen sopimus?

Sähkön hinta voi olla kiinteä tai perustua sähköpörssin muutoksiin. 

Kiinteä hinta

Kiinteähintaisen sähkösopimuksen loppusumma ei pääse yllättämään: sähköstä sovitaan kiinteä kuukausittainen summa, eikä sitä heilauta sähköpörssissä tapahtuvat muutokset. Kiinteähintainen sopimus solmitaan määräajaksi: yleensä vuodeksi tai kahdeksi. 

Markkinahinta

Jos sähkön hinta sidotaan sähkömarkkinaan, se seuraa pörssisähkön hintoja. Markkinahintaan perustuvan sähkölaskun loppusummaa on vaikeampi ennustaa, sille se on sidottu vaihtelevaan tuntihintaan. Pörssihinnan vaihtelu perustuu esimerkiksi vuorokauden aikaan, sademäärään ja talouksien lämmitystarpeisiin. Tuntihintaan sidotulla sähkösopimuksella voi säästää pitkän pennin, jos sähköä käyttää silloin, kun se edullisimmillaan. 

3. Perusmaksu vai ei?

Toisissa sähkösopimuksissa sähköstä maksetaan kulutukseen sidoksissa olevan sähköenergian lisäksi kuukausittaista tai vuosittaista perusmaksua, jonka suuruus vaihtelee sopimustyypeittäin. Uutta sähkösopimusta solmittaessa kannattaakin miettiä, haluaako perusmaksullisen sopimuksen vai ei. Jos sähkönkulutus on pientä, voi olla kustannustehokkaampaa valita sähkösopimus, jossa erillistä perusmaksua ei ole.

4. Ekologista sähköä? 

Entä kuinka tärkeää sähkön alkuperä tai sen ekologisuus on sinulle?

Vihreällä sähköllä tarkoitetaan sähköä, joka perustuu kestävään energian tuotantoon ja uusiutuvien energianlähteiden käyttöön. Ympäristölle ystävällistä sähköä on esimerkiksi tuulivoimalla, vesivoimalla tai aurinkovoimalla tuotettu sähkö – ekoenergia voi olla myös kaikkien edellisten sekoitus. Uusiutuvien energianlähteiden – siis esimerkiksi aurinko- ja tuulivoiman – lisäksi yleisimmät sähkön tuotantomuodot ovat ydinvoima, kivihiili, maakaasu ja turve. 

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen onnistuu esimerkiksi osoitteessa sahkonhinta.fi. Palvelussa myös kilpailutettavan sähkön alkuperän voi itse valita.