Taloyhtiön pesutupa toimivaksi – seitsemän vinkkiä

Mitä viihtyisämpi pesutupa, sitä miellyttävämpi asukkaiden on sitä käyttää. Näiden vinkkien avulla teet taloyhtiön pyykkituvasta paikan, jossa pyykinpesu sujuu.

Säännöt selviksi

Ohjeista pesutuvan käyttäjät huolella. Kun yhteiset pelisäännöt ja laitteiston käyttöohjeet ovat selkeitä, yksinkertaisia ja hyvin näkyvillä, pyykkituvan käyttö sujuu kaiken ikäisiltä asukkailta mukavan vaivattomasti. Määrittele säännöissä esimerkiksi pesutuvan aukioloajat ja pyykkivuorojen maksimipituudet. Muista ohjeistaa selkeästi myös se, minkälaista pyykkiä pesutuvassa ei ole sallittua pestä. Monessa taloyhtiössä esimerkiksi mattojen peseminen ja kuivaaminen on kielletty.

Pidä pesutupa siistinä

Kukaan ei halua pestä pyykkiään epäsiistissä tilassa tai likaisessa koneessa. Huolehdi, että pesutupa siivotaan säännöllisesti ja että pesukone puhdistetaan riittävän usein. Varmista myös, että pesutupa on valaistu asianmukaisesti ja että pyykinkuivaushuone pyykkinaruineen ja laskutiloineen on siisti ja mahdollisimman käytännöllinen.

Tekniikka ajan tasalle

Tehokkailla ja nopeilla pesukoneilla pyykinpesu sujuu. Ja kun käytössä olevat pesukoneet ovat riittävän tilavia, pääsevät asukkaat pesemään myös esimerkiksi peitto- ja tyynypyykkiä. Huolehdi myös siitä, että kuivaushuoneen tekniikka on toimivaa: modernit kuivauspuhaltimet kuivattavat pyykin hetkessä mutta samalla varsin energiatehokkaasti.

Veloita pesutuvan käytöstä

Kun pyykinpesusta veloitetaan pieni käyttömaksu, sitoutuvat käyttäjät yhteisiin sääntöihin ja pitävät pesutuvan yleisestä siisteydestä parempaa huolta. Nimellinenkin pyykkitupamaksu siis kannattaa.

Huolehdi, että pesutupa on asianmukaisesti lukittu

Jotta asukkaat voivat käyttää pesutupaa huoletta, on lukituksen syytä olla asianmukainen. Pidä pesutupa ja kuivaushuone aina lukittuina. Älylukitusjärjestelmää hyödyntämällä varmistat, että vain asukkaat, joilla on kulkulupa pyykkitupaan, pääsevät hyödyntämään tilaa. Harkitse älyavainjärjestelmää myös ilkivalta- ja varkaustapauksissa – sähköisen kulunvalvontajärjestelmän avulla minimoit väärinkäytökset tehokkaasti.

Valitse varausjärjestelmä, joka palvelee asukkaita parhaiten

Perinteinen ruutuvihko, paperinen kalenterinäkymä tai sähköinen varausjärjestelmä – erilaisia varausjärjestelmiä on yhtä monta kuin taloyhtiöitäkin. Mutta minkälainen järjestelmä olisi paras? Toisessa taloyhtiössä perinteisempi näkymä palvelee asukkaita paremmin, toisissa sähköinen ja mobiilisti toimiva kalenteri on varteenotettava vaihtoehto. Oleellista on, että asukkaiden tarpeet ja toiveet tulevat huomioiduksi.

Aktivoi asukkaita tarvittaessa

Pesutupa on siisti ja pyykinpesukoneetkin viimeisintä tekniikkaa, mutta tila jää silti turhan vähäiselle käytölle? Aika ajoin asukkaita on hyvä muistuttaa yhteisessä käytössä olevasta pesutuvasta. Myös uusille osakkaille ja vuokralaisille kannattaa pyykkituvasta kertoa heti muuton yhteydessä. Tiedottamisen yhteydessä voi tarvittaessa kerrata myös pyykkituvan yhteisiä sääntöjä.

Huomio nämä, kun kuivatat pyykkiä kotona

  1. Asunnon ilmankosteus nousee huomattavasti silloin, kun pyykkiä kuivattaa kotona. Varsinkin kesähelteillä korkea ilmankosteus saa sisälömpötilan tuntumaan tukalalta. Mikäli mahdollista, ilmalämpöpumppua voi hyödyntää sisäilman kosteuden poistoon.
  2. Tiesitkö, että huoneistoissa syttyvät tulipalot saavat hyvin usein alkunsa saunasta, jossa on kuivatettu pyykkiä? Sauna ei ole oikea paikka pyykin kuivatukseen, joten paloturvallisuussyistä johtuen saunaan ei saa jättää pyykkiä kuivumaan.
  3. Lakanoita, pöytäliinoja tai muita suurempia pyykkejä ei kannata ripustaa oven päälle kuivumaan. Oven pinta kärsii pyykin kosteudesta, minkä lisäksi oven päällä oleva mahdollinen pöly tarttuu pyykin pintaan.

Artikkelin asiantuntijana Retta Isännöinnin isännöitsijä Satu Heikkilä.