{{ result.type_rendered }}
Kotona kannattaa satsata hyvään nukkumisympäristöön! Riittävä unen saanti vaikuttaa esimerkiksi suorituskykyyn ja terveyteen.
Makuuhuone on paikka, jossa voi levätä ja ladata akkuja. Siksi on erityisen tärkeää, että siellä pääsee rentoutumaan.
Makuuhuoneessa kannattaa satsata erityisesti hyvään patjaan ja tyynyyn. Kun patja tukee vartaloa oikeista paikoista, mielen lisäksi myös keho pääsee lepäämään yön aikana. Patjan valintaan vaikuttavat esimerkiksi nukkumisasento, kehon muoto sekä mieltymys siitä, nukkuuko mieluummin kovalla vai pehmeällä alustalla.
Hyvä tyyny puolestaan tukee oikein päätä ja niskaa. Kyljellään nukkujalle suositellaan usein muhkeaa tyynyä. Selällään nukkuvalle taas riittää matalampi tyyny. Tärkeää on, että nukkuessa selkäranka pysyy luonnollisessa asennossa ja kaularanka suoraan rintarangan jatkeena.
Hyväkään patja ei ole ikuinen, vaan se kuluu ja kerää likaa vuosien saatossa. Kulumisen ehkäisemiseksi patjaa kannattaa käännellä noin puolen vuoden välein, jotta siihen ei syntyisi kuoppia ja painaumia. Lisäksi säännöllinen imurointi ja putsaus pidentävät patjan käyttöikää. Peitot ja tyynyt kannattaa pestä ainakin pari kertaa vuodessa.
Makuuhuoneeseen suositellaan viileämpää lämpötilaa kuin muihin kodin huoneisiin. Sillä uni on tutkitusti syvempää ja unihormoni melatoniinin eritys lisääntyy viileässä. Makuuhuoneen lämpötila kannattaakin säätää 18–20 asteeseen. Lämpötilaa alentamalla voi säästää myös energiakustannuksissa.
Valon määrä vaikuttaa ihmisen vuorokausirytmiä säätelevään sisäiseen kelloon. Pimeä huone kertoo ihmiselle, että on aika nukahtaa. Makuuhuoneeseen kannattaakin tarvittaessa hankkia pimentävät kaihtimet tai pimennysverhot, sillä etenkin kesällä valoisuus saattaa häiritä nukahtamista. Myös esimerkiksi katuvalot ikkunan ulkopuolella voivat tuottaa yöllistä valoa makuuhuoneeseen.
Kaikki ärsykkeitä aiheuttavat asiat kannattaa mahdollisuuksien mukaan karsia makuuhuoneesta, jolloin tila pysyy sopivan harmonisena. Jos työtilan päättää sijoittaa makuuhuoneeseen, on kaikki töistä muistuttavat asiat hyvä aina siivota pois näkyvistä päivän päätteeksi.
● Rauhoita makuuhuone nukkumiseen. Vaikka sängyssä onkin ihana välillä lukea, nauttia aamukahvista tai katsella sarjoja, on siinä helpompi nukahtaa, jos pyhittää sängyn yksinomaan nukkumiselle.
● Lähde iltakävelylle. Kevyt liikunta ja raitis ilma helpottavat nukahtamista ja auttavat elimistöä rauhoittumaan. Älä kuitenkaan treenaa liian kovaa illalla, sillä se voi nostaa stressihormonitasoja ja vaikeuttaa nukahtamista.
● Rajoita ruutuaikaa ennen nukkumaanmenoa. Erityisesti tietokoneen ja mobiililaitteiden sininen valo voi vaikeuttaa nukahtamista. Sininen kajo häiritsee melatoniinin tuotantoa ja antaa aivoille viestin, että vielä ei ole nukkumaanmenoaika.
● Kokeile meditaatiota. Stressaantunut ihminen ei usein saa unen päästä kiinni, kun miettii sängyssä asioita, jotka häntä painavat. Erilaisilla meditaatioharjoituksilla voi yrittää tyhjentää mielensä ennen nukkumaanmenoa. Lyhytkin, 5–10 minuutin harjoitus riittää.
● Pidä säännöllinen rytmi. Unirytmin säännöllisyys parantaa unta ja ennaltaehkäisee uniongelmia. Koita siis mennä nukkumaan ja herätä samaan aikaan – myös viikonloppuisin. Jos mahdollista, älä siirrä nukkumaanmenoasi tai heräämistäsi yli tunnilla.
Asuntovuokrauksen asiakaspalvelu ja verkkokauppa ovat poikkeuksellisesti suljettuina järjestelmäpäivityksistä johtuen to 21.11. klo 15:00 – ma 25.11. 8:00. Pahoittelemme tästä aiheutuvaa haittaa ja kiitämme kärsivällisyydestäsi!