Naapurin koira haukkuu – mitä tehdä?

Lemmikit tuovat paljon iloa, mutta toisinaan niistä saattaa kerros- tai rivitalossa koitua naapureille päänvaivaa. Koira voi häiritä naapureita haukunnallaan tai omistaja ei huolehdi lemmikkinsä jätöksiä kerrostalon pihamaalta. Miten selvittää lemmikkeihin liittyvät ongelmat taloyhtiössä?

Lemmikkieläimet ovat tärkeitä perheenjäseniä monessa taloudessa. Erityisesti kerrostalossa asuvan lemmikin omistajan tulee kuitenkin huomioida naapurit sekä yleiset järjestyssäännöt koiraa ulkoiluttaessaan sekä hiljaisuuden aikaan.

Vuonna 2003 voimaan tullut yleinen järjestyslaki pitää sisällään koirakuri-pykälän, joka koskee myös kissoja ja muita koti- tai lemmikkieläimiä. Se tarkoittaa, että lemmikit on pidettävä kytkettyinä paitsi taajamissa myös taloyhtiön piha-alueella. Jotkut koiranomistajat saattavat päästää koiransa vapaana tarpeilleen kerrostalon piha-alueelle, mikä ei ole suotavaa. Lasten leikkipaikatkaan eivät ole lemmikeille tarkoitettuja alueita. Koirien ulkoiluttamiseen vapaana onkin olemassa omat koirapuistonsa. Myös lemmikin jätökset on kerättävä kaikilla hoidetuilla alueilla taajamassa.  

Kunhan lemmikkinsä pitää kytkettynä, ulkoiluttaa sitä vain sallituilla alueilla ja huolehtii jätöksien siivoamisesta, pitäisi sopu naapurustossa säilyä. 

Kun haukunta häiritsee

Jos koiran haukunta on jatkuvaa, kannattaa asiasta ensin itse keskustella naapurin kanssa. Monesti on jopa niin, että koira haukkuu vain omistajan ollessa poissa kotoa, eikä omistaja ole edes tietoinen aiheutuvasta meluhaitasta.
Jos tilanteeseen ei tunnu tulevan parannusta, seuraavaksi kannattaa ottaa yhteyttä isännöitsijään. Isännöitsijällä on kokemusta vastaavista tilanteista ja hän voi lähteä selvittämään asiaa häiriötä aiheuttavan koiratalouden kanssa. Isännöitsijä ottaa yhteyttä myös muihin kerrostalon asukkaisiin ja kartoittaa, kuinka paljon ja milloin melua aiheutuu.

Vakiintuneen käytännön mukaan taloyhtiössä hiljaisuus on klo 22–07. Myös lemmikkitalouksien tulee noudattaa tätä hiljaisuuspykälää. Täytyy kuitenkin muistaa, että asumiseen liittyy aina ääniä, myös yöaikaan. Koira saattaa satunnaisesti haukahtaa postiluukusta tippuvaa lehteä tai hissin kolahdusta. Nämä ovat normaaleja asumiseen liittyviä ääniä, joista ei heti kannata hätkähtää. Jos koira sen sijaan haukkuu tauotta ja varsinkin, jos haukunnalle ei tule loppua edes yöaikaan, kannattaa asiaan puuttua.

Vuokranantajalla on oikeus määritellä, salliiko se lemmikit vuokralaisellaan – taloyhtiö ei lemmikkejä kuitenkaan voi kieltää. Jos haukkuvan koiran omistaja on välinpitämätön, eikä yritäkään tehdä asialle mitään, voi taloyhtiö kuitenkin puuttua asiaan. Ensisijaisesti tilanne pyritään selvittämään keskustelemalla ja asukasta ohjeistamalla.

Tämän artikkelin asiantuntijana toimi Retta Isännöinnin isännöitsijä Heikki Karttunen.

Jos taloyhtiössäsi on harkittu isännöinnin kilpailuttamista, kannattaa olla meihin yhteydessä. Retta Isännöinti – taloyhtiöiden puolesta.