Mitkä asiat taloyhtiössä kuuluvat isännöitsijälle ja mitkä huoltoyhtiölle?

vanhempi pariskunta katsoo nuoren naisen kanssa pöydällä olevia papereita

Taloyhtiön isännöitsijä vastaa taloyhtiön hallinnosta ja arjen pyörittämisestä taloyhtiön hallituksen ohjeistamana. Isännöitsijän tehtävä on yhdessä hallituksen kanssa kehittää taloyhtiön kiinteistön arvoa ja huolehtia sen pitkän tähtäimen kunnosta. Taloyhtiön pienistä kunnossapitotöistä, ulkoalueen puhtaanapidosta tai esimerkiksi oven avaamisesta puolestaan huolehtii taloyhtiön valitsema huoltoyhtiö.

Isännöitsijä vastaa taloyhtiön hallinnosta

Taloyhtiön hallitus valitsee isännöitsijän, joka on taloyhtiön operatiivinen toimitusjohtaja ja hallituksen oikea käsi. Hän hoitaa taloyhtiön hallintoa, kirjanpitoa ja varainhoitoa hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti sekä huolehtii arjen pyörittämisestä hallituksen ohjeistamana.

Hallitus ja isännöitsijä ovat tiivis työpari: isännöitsijä valmistelee asiat hallituksen päätöksentekoa varten. Isännöitsijän tehtäviin kuuluvat laajasti erilaiset taloyhtiön asiat palveluiden kilpailutusten hoitamisesta talon häiriötilanteiden selvittämiseen. Hän edustaa taloyhtiötä sopimuskysymyksissä ja koordinoi esimerkiksi huoltoja sekä siivousten ja korjausten tilaamista. Isännöitsijä myös johtaa hallituksen valitseman huoltoyhtiön toimintaa ja tarvittaessa valvoo, että huoltotoimet hoidetaan suunnitellusti ja kustannustehokkaasti.

Isännöitsijän tehtävänä on siis huolehtia, että taloyhtiön arki sujuu ja kiinteistön markkina-arvo kehittyy suotuisasti. Isännöitsijä tarjoaa hallitukselle myös neuvoja ja näkemyksiä päätöksenteon tueksi. Isännöitsijä on hallituksen ja taloyhtiön asiantuntija. Isännöitsijällä on apunaan toimistoisännöitsijä, asiakaspalvelu ja talousosasto, joka huolehtii esimerkiksi vastikemaksutilisiirtojen toimittamisesta sekä tekninen isännöinti, joka toimii isännöitsijän ja hallituksen asiantuntijana teknisissä tehtävissä kuten osakasmuutostöiden käsittelyssä, kosteusvauriotilanteissa ja remonttien valvonnassa.

Huoltoyhtiö huolehtii asukasluettelosta ja hoitaa juoksevat kunnossapito- ja huoltotyöt

Huoltoyhtiön tehtäviin kuuluvat esimerkiksi taloyhtiön asukasluettelon ylläpito, saunavuorojen ylläpito sekä porraskäytävän nimitaulun päivittäminen. Muuttoilmoitukset tulee siis tehdä myös huoltoyhtiöille.

Huoltoyhtiö huolehtii myös taloyhtiön juoksevista huoltotöistä. Huoltoyhtiö vastaa esimerkiksi pihan kunnossapidosta kuten nurmikonleikkuusta, lumitöistä ja pihojen hiekoittamisesta sekä pienistä kiinteistön korjaustöistä. Jos avain on unohtunut sisälle asuntoon, tulee asukkaan soittaa huoltoyhtiölle; toisin kuin isännöitsijällä, huoltoyhtiöllä on päivystysvastuu ympäri vuorokauden. Huoltoyhtiö päivystää myös äkillisissä vikatilanteissa.

Isännöitsijän ja huoltoyhtiön vastuut ja roolit ovat sopimuskohtaisia, ja tehtävienjako eritellään sopimuksissa. Mikäli sinulla on vielä kysyttävää taloyhtiösi toimijoista, soita rohkeasti omaan isännöintitoimistoosi tai jututa taloyhtiösi hallituksen jäsentä!