Lumimyräkkä iski – kuka putsaa lumet parvekkeelta?

kuvassa luminen parveke talvella

Talvella kannattaa kurkata aika ajoin parvekkeelle, etenkin jos sitä ei ole lasitettu. Parvekkeelle kertyvä lumi voi nimittäin aiheuttaa pahimmillaan vesivahinkoriskin, josta kärsii niin huoneiston asukas kuin taloyhtiökin. Kenen vastuulle parvekelumien putsaus kuuluu?

Lumen ja roskien poistaminen parvekkeelta on asukkaan vastuulle, asuipa asunnossa osakas tai vuokralainen, sillä parveke kuuluu asukkaan hallintaan. Suuret lumikertymät parvekkeella voivat aiheuttaa kosteusvaurioita julkisivuun tai vahingoittaa talon rakenteita. Samoin talvituiskun mukanaan tuomat roskat saattavat tukkia vedenpoistojärjestelmän. Parvekelumien sulaminen voi huonolla tuurilla aiheuttaa lattiavaurioita jopa asuntoon asti, jos sulamisvedet valuvat kynnyksen yli sisätiloihin.

Asukkaan kannattaakin ryhtyä toimenpiteisiin heti, jos parvekkeen kinokset uhkaavat kasvaa turhan suuriksi. Jos lumenpoisto on laiminlyöty ja vahinkoja tapahtuu, niistä voi joutua niistä vastuuseen.

Huomioi lumitöissä oma ja muiden turvallisuus

Parvekkeen lumitöihin tulee ryhtyä turvallisuus edellä. Lunta ei saa esimerkiksi heittää alas niin, että jalankulkijat voivat jäädä alle. Koska taloyhtiö on vastuussa kiinteistön turvallisuudesta, taloyhtiö antaa usein lumitöihin selkeät ohjeet, joita on helppo noudattaa.

Toisinaan taloyhtiöissä myös parvekkeiden lumenpudotus tehdään turvallisuussyistä keskitetysti ja yhtä aikaa koko taloyhtiössä. Tällöin parvekkeiden alapuolinen katu tai piha-alue suljetaan puomeilla, ja osakkaat putsaavat omat parvekkeensa lumesta tietyn aikarajan puitteissa. Joissain taloyhtiöissä myös parvekkeiden lumityöt on vastuutettu turvallisuussyistä huoltoyhtiölle. Tällöin taloyhtiön hallitus järjestää parvekelumien putsauksen samalla tavalla kuin kattolumien pudotuksen.

Onko asunnossasi parveke? Muista ainakin nämä!

  • Tarkkaile parvekkeen kuntoa säännöllisesti talven aikana.
  • Poista säännöllisesti lumi, roskat ja jää parvekkeelta ja varmista, että parvekkeen vedenpoistojärjestelmä ei tukkeudu
  • Huolehdi lumet pois etenkin asunnon seinustalta ja parvekkeen oven edestä.
  • Kun teet parvekkeen lumitöitä, varmista, että voit poistaa lumet parvekkeelta turvallisesti. Noudata lumenpoistossa taloyhtiöltä mahdollisesti tulleita ohjeita.
  • Muista, että jos laiminlyöt velvollisuutesi parvekkeen kunnossapitoon, voit joutua korvaamaan taloyhtiölle tai muulle henkilölle toiminnastasi aiheutuneen vahingon.