{{ result.type_rendered }}
Parvekeviljelykausi on täällä! Voit huoletta viettää kesän kaupungissa ja perustaa omalle parvekkeellesi miniviljelmän. Pienellekin parvekkeelle saa mahtumaan useita lajikkeita.
Parveke on aina vain muutaman askeleen päässä, joten mikä olisikaan parempi paikka kotitekoiselle kasvimaalle. Parvekeviljelystä saa eniten irti, kun kasvattaa siellä jatkuvasti syötäviä kasveja. Esimerkiksi tomaatit, yrtit ja salaatit antavat satoa läpi kesän.
Parvekkeen ilmansuunta, koko ja tuulisuus vaikuttavat siihen, mitä kasveja parvekkeella voi viljellä. Parhaiten viljelyyn sopii länteen tai itään avautuva parveke. Eteläparvekkeen viljelmät vaativat paljon kastelua ja tarvittaessa lisävarjoa. Pohjoiseen suunnatulla tai varjoisella parvekkeella viihtyvät puolestaan koristekasvit, mutta ruuantuotanto voi olla haastavaa.
Kasveja voi kasvattaa ruukuissa tai parvekelaatikoissa. Saatavilla on myös parvekeviljelyyn tarkoitettuja kasvatuskaappeja, -laatikoita ja -hyllyköitä sekä viljelytikkaita. Tuulensuojaa voi luoda sermeillä tai kasvattamalla kasveja läpinäkyvissä minikasvihuoneissa tai muovilaatikoissa.
Kotipuutarhuri haluaa tietysti kasvattaa käden ulottuvilla juuri omia lempiherkkujaan, mutta erilaisilla parvekkeilla viihtyvät hieman erilaiset kasvit.
Lasitettu parveke toimii kasvihuoneen tavoin, ja sen suojaisessa lämmössä viihtyvät parhaiten vihannekset, kuten tomaatit, chilit ja kurkut. Esimerkiksi chilien taimet ovat monivuotisia ja antavat satoa pitkälle syksyyn. Syötävyyden lisäksi chilit ovat hauskannäköisiä ja tuovat lisäväriä parvekkeelle.
Avoparvekkeella kannattaa puolestaan kasvattaa yrttejä, salaatteja tai palkokasveja. Myös pyöreät juurekset, kuten retiisi, viihtyvät hyvin parvekelaatikossa tai ruukussa avoparvekkeella. Lisäksi esimerkiksi porkkanasta on kehitetty lyhyitä ja pyöreitä parvekeviljelyyn sopivia lajikkeita.
Ostamalla valmiiksi kasvatettuja taimia säästät hermoja ja harmaita hiuksia, koska siemenistä kasvattaminen voi olla aluksi yllättävän haastavaa. Vaikka kasvin saisi kasvamaan, voi lopputulos maistua kitkerältä tai kasvi jäädä kitukasvuiseksi.
Taimia kannattaa karaista ennen parvekkeelle jättämistä. Älä siis jätä taimia suoraan parvekkeelle vaan totuttele niitä pienissä erissä parvekeilmastoon.
Älä käytä tavallista kukkamultaa, sillä taimille on olemassa oma erikoismultansa. Taimimulta on ilmavaa, sopivasti vettä läpäisevää ja miedosti lannoitettua. Se soveltuu kaikkien pikkutaimien kasvattamiseen.
Tomaatit ovat maukkaita ja helppoja vaihtoehtoja aloittelijoille. Parvekkeella voi kasvattaa niin pieniä kirsikkatomaatteja kuin isommissa puskissa kasvavia tomaatteja. Varsinkin kirsikkatomaateista saa tuoretta satoa aamiaispöytään läpi kesän.
Voit istuttaa kaupasta ostetun ruukkusalaatin tai -yrtin kotona kukkamultaan. Versot tai uloimmat lehdet voit käyttää heti, mutta jätä muutama lehtipari istutukseen. Tee istutus mahdollisimman nopeasti oston jälkeen.
Tuholaisilta ei ole koskaan täysin turvassa, vaikka parveke sijaitsisi korkealla ylimmissä kerroksissa. Tutustu siis huolella valitsemiisi lajikkeisiin, sillä jotkut lajikkeet voivat kerätä puoleensa erilaisia ötököitä. Pahimmillaan tuholaiset voivat levitä myös muihin parvekkeen kasveihin ja pilata koko sadon.
Vaikka et omistaisi parveketta, ei kannata masentua! Voit laittaa myös ikkunalaudalle yrttitarhan pystyyn. Esimerkiksi basilika, laventeli, tilli, oregano ja persilja viihtyvät ikkunalaudalla. Kesäisiin juomiin ja yrttiteehen sopiva minttu kasvaa erityisen helposti. Voit leikata siitä lehtisatoa pitkin kesää, sillä minttu yleensä vain kasvaa runsaammaksi typistelyn myötä.
Lisäksi esimerkiksi valkosipulia voi kasvattaa sisätiloissa. Hautaamalla yksittäiset valkosipulinkynnet lähes kokonaan ruukkuun, saat niistä kasvamaan syötävää vihreää versoa.