{{ result.type_rendered }}
Mikä isännöitsijäntodistus on ja milloin sitä tarvitaan? Mistä isännöitsijäntodistuksen saa ja paljonko se maksaa? Lue, miksi isännöitsijäntodistus on yksi asuntokaupan tärkeimmistä asiakirjoista.Isännöitsijäntodistus on asiakirja, joka sisältää mittavasti tietoa paitsi itse osakehuoneistosta, myös taloyhtiöstä. Isännöitsijäntodistukseen kannattaa tutustua huolella erityisesti silloin, kun on tekemässä asuntokauppaa. Todistuksesta selviää esimerkiksi se, minkälaisia korjaustoimenpiteitä huoneistoon on tehty, onko taloyhtiöön suunnitteilla isompia remontteja ja kohdistuuko huoneistoon yhtiölainaa.
Isännöitsijäntodistus sisältää sekä huoneistoa että taloyhtiötä koskevaa tietoa.
Huoneistoa käsittelevistä tiedoista voi tarkistaa asunnon omistajatiedot ja huoneistoa koskevat perustiedot pinta-alasta vastikkeisiin. Isännöitsijätodistuksesta selviää myös, mikäli huoneistoon kohdistuu yhtiölainaa tai jos huoneistolla on maksamattomia vastikkeita.
Taloyhtiötiedoista voi puolestaan tarkistaa yhtiön perustiedot, pinta-alan, tonttia koskevat tiedot ja muut rakennustekniset seikat. Isännöitsijäntodistuksesta selviävät myös yhtiön talous- ja vastiketiedot. Ja mikäli todistuksen liitteenä on ajantasainen tilinpäätös, talouspuoleen voi syventyä hyvinkin yksityiskohtaisesti. Isännöitsijäntodistus kertoo myös taloyhtiön korjauksista ja perusparannuksista: mitä on jo tehty ja minkälaisia korjaustoimenpiteitä on päätetty tehdä.
Isännöitsijäntodistus on lakisääteinen, joten asunto-osakeyhtiölaissa on määritelty varsin tarkkaan, minkälaisia tietoja isännöitsijäntodistuksesta on selvittävä. Minimitietojen lisäksi isännöitsijäntodistuksessa on kuitenkin usein huomattavasti laajemmin informaatiota – erityisen huolella kannattaa tutustua korjauksista ja remonteista saatavilla olevaan tietoon.
Pääasiassa isännöitsijäntodistusta tarvitaan silloin, kun asunto myydään. Todistusta tarvitaan myös asunnon vuokrauksen yhteydessä ja esimerkiksi perunkirjoituksissa. Myös pankit voivat pyytää isännöitsijäntodistuksen lainaneuvotteluihin.
Isännöitsijäntodistuksen saa omasta isännöitsijätoimistosta. Retta Isännöinnin asiakkaat voivat tilata sen OmaRettasta.
Todistusta voi hakea osakkeenomistaja tai vaihtoehtoisesti kiinteistönvälittäjä, mikäli hänellä on valtakirja tai myyntitoimeksiantosopimus.
Isännöitsijäntodistus on voimassa neljä kuukautta. Mikäli asuntokauppa venyy tätä pidemmäksi, tulee asiakirja pyytää päivitettynä.
Asunnonostajan on hyvä tutustua isännöitsijäntodistukseen aina huolella.
Ensinnäkin asiakirjasta kannattaa tarkistaa huoneiston ja taloyhtiön korjaushistoria sekä mahdollisesti tulossa olevat korjaus- ja remonttitoimenpiteet. Näin on mahdollista arvioida, onko asunnon pyyntihinta kunnossa suhteessa tehtyihin ja tarvittaviin korjauksiin.Toisekseen yhtiön talousasioihin, vastiketasoon ja muihin yhtiössä kerättäviin maksuihin on syytä perehtyä huolella. Mikäli tilinpäätöstiedot löytyvät todistuksen liitteenä, saa taloustilanteesta varsin tarkan kuvan.Kolmanneksi isännöitsijätodistuksesta kannattaa tarkistaa kaikki lainoihin liittyvät asiat: kohdistuuko huoneistoon lainaosuutta ja mikäli kohdistuu, minkä suuruinen se on.