{{ result.type_rendered }}
Asentamalla aurinkopaneelit taloyhtiö voi saavuttaa rahallisia säästöjä ja parantaa energiatehokkuutta.
Suomenkin leveysasteilla aurinko hehkuu energiaa. Aurinkopaneelit ovat yleisempiä omakotitalojen ja kesäasuntojen käytössä, mutta aurinkopaneelit voidaan asentaa myös kerrostaloon. Mihin tahansa taloyhtiöön kattotyypistä riippumatta voidaan asentaa aurinkopaneelit, kunhan katon sijainti on riittävän valoisa eivätkä puut tai viereiset talot varjosta liikaa.
Taloyhtiössä aloite aurinkopaneelien käyttöönottoon voi tulla vaikkapa yksittäiseltä osakkaalta. Asia tulee viedä kertaalleen yhtiökokouksen hyväksyttäväksi, minkä jälkeen hallitus voi lähteä toimeenpanemaan hanketta. Parasta on, jos taloyhtiöstä löytyy useampi asiasta kiinnostunut ja aktiivinen henkilö.
Sähkön kokonaiskulutus koostuu taloyhtiössä kiinteistösähköstä sekä asuntojen kuluttamasta sähköstä. Jokaisella asunnolla on oma sähkömittari ja sähkösopimus. Taloyhtiöllä on myös oma mittari ja sähkösopimus. Yleisin tapa hyödyntää aurinkosähköä on käyttää se kiinteistösähkön tarpeisiin, eli esimerkiksi lämmönjakohuoneen koneisiin ja laitteisiin, autopistorasioihin, hissiin, saunaan tai pesutupaan. Mallit, joissa asukkaat käyttävät aurinkosähköä ovat harvinaisempia ja työläämpiä toteuttaa.
Taloyhtiö voi korvata aurinkosähköllä ostosähköä. Aurinkosähkön kapasiteetti kannattaa mitoittaa sellaiseksi, että taloyhtiö pystyy itse käyttämään kaiken tuottamansa sähkön aurinkoisimpinakin päivinä.
Aurinkopaneelit kerrostaloon pystytään asentamaan nopeasti, sillä asennus kestää yleensä vain pari päivää. Lähtökohtana on, että asennustyössä katolle ei tule läpivientejä tai reikiä. Käyttöikänsä aikana aurinkopaneelit ovat varsin huoltovapaita.
Paneelien määrästä riippuen taloyhtiön aurinkosähkövoimalan takaisinmaksuaika on yleensä noin 10–15 vuotta. Kokonaisuudessaan paneelien käyttöikä on noin 30 vuotta.
Aurinkopaneelit tuottavat sähköä pilviselläkin säällä jonkin verran. Talvella lumi voi peittää aurinkopaneelit kokonaan ja estää sähkön tuottamisen. Lunta ei yleensä kuitenkaan tarvitse putsata pois paneeleilta. Auringon säteilyä saadaan Suomessa sähkön ja lämmön tuotantoon keskimäärin kahdeksan kuukautta vuodessa.