Vinkit kodin suursiivoukseen!

Puhdas koti on viihtyisä ja tuntuu kuin uudelta. Keräsimme täsmävinkit kodin suursiivoukseen.

Kerran vuodessa kannattaa siivota perusteellisemmin kodin jokainen nurkka. Uusi vuosi on mukava aloittaa puhtaassa kodissa, joten ota tästä talteen vinkit suursiivoukseen!

1. Oikeat puhdistusmenetelmät ylläpitävät kotisi kuntoa

Yllättävän usein pelkkä nihkeä mikrokuituliina sekä vesi tai miedot pesuaineet riittävät kodin pintojen puhdistukseen. Lattiat kannattaa imuroida aina ennen niiden pesua. Muista, että imurointi nostaa pölyä ilmaan, joten pölyt kannattaa pyyhkiä vasta imuroinnin jälkeen! Matot on hyvä tampata ulkona säännöllisesti. Jos mattosi on materiaalia jolle tamppaus ei sovi, imuroi matto huolellisesti sekä päältä että alta.

Toisinaan likaa irrottavat pesuaineet tulevat tarpeeseen, mutta niitä käyttäessä tulee aina tarkistaa, että ne sopivat kyseiselle pintamateriaalille. Esimerkiksi laminaatti ei kestä liikaa vettä tai saippuapohjaisia puhdistusaineita. Pesuaineet voivat jättää sen pintaan harmaan kalvon. Laminaatti tulisikin pyyhkiä mieluiten nihkeällä mopilla tai liinalla.

2. Koska olet viimeksi pyyhkinyt pölyt katosta ja seinistä?

Seinät ja katto kannattaa puhdistaa pölyistä ainakin kerran vuodessa. Se käy helposti normaalilla mikrokuitumopilla, kun siihen hankkii jatkovarren. Veden kanssa tulee kuitenkin olla varovainen, sillä se aiheuttaa helposti valumajälkiä.

Myös jalkalistat, ovet ja oven karmit kannattaa puhdistaa suursiivouksen yhteydessä. Tähän riittää parhaillaan vain vesi ja mikrokuituliina, mutta pahimmat tahrat voi joutua puhdistamaan rasvaa poistavilla pesuaineilla.

3. Muista siivota myös erikoisemmat paikat

Kiinnitä suursiivouksen aikana huomiota myös sellaisiin paikkoihin, joita et ehkä viikkosiivouksen yhteydessä aina siivoa. Esimerkiksi verhotangot, liesituulettimet ja lampunvarjostimet saattavat jäädä toisinaan puhdistamatta.

Yksi kodin yllättävä bakteeripesä on kaukosäädin. Kaikki kodin kaukosäätimet kannattaakin putsata tasaisin väliajoin. Myös valokatkaisijat tulisi puhdistaa yhtä usein kuin kodin tasot, sillä niihin tulee koskettua useita kertoja päivässä.

4. Märkätilojen siivoaminen

Kylpyhuone ja sauna kannattaa kuurata perusteellisesti vähintään kerran vuodessa. Saunan lauteet voi pestä juuriharjalla. Aluksi kannattaa käyttää lämmintä vettä, joka avaa puiden syitä ja puhdistus helpottuu. Tämän jälkeen lauteet on hyvä kuurata esimerkiksi mäntysuovalla.

Lasinen suihkuseinä kannattaa puhdistaa viimeistään nyt – seinään pinttynyt kalkki ei välttämättä irtoa, jos sitä ei puhdista riittävän usein. Myös kylpyhuoneen ja saunan saumat kannattaa puhdistaa perusteellisesti tiski- tai saumaharjalla ainakin kerran vuodessa. Muista puhdistaa myös lavuaari ja kiillottaa hanat!

5. Siivoa jääkaappi ja tyhjennä pakastin

Jääkaappi ja muut keittiön kaapit kannattaa kerran vuodessa käydä läpi viimeistä säilykettä myöten ja heittää vanhentuneet ruoka-aineet pois. Samalla saa imuroitua tai putsattua rätillä kaappien nurkat.

Pakastin kannattaa sulattaa pakkasella, koska sen sisällön voi viedä talvella sulatuksen ajaksi ulos, esimerkiksi parvekkeelle. Muista kerätä sulamisvesi turvallisesti talteen! Sulanut jää ohjautuu yleensä automaattisesti pakastimen pohjalta, vesiaukon tai kourun kautta pois pakastimesta. Lattialle tulee asettaa ämpäri tai syvä uunipelti, jotta vesi ei vahingoita lattiaa.

6. Kokeile siivouskalenteria

Jos iso siivousurakka kerralla ei houkuta, voit tehdä itsellesi viikon mittaisen siivouskalenterin. Aloita maanantaina viemällä roskat ja siivoamalla keittiö liesituuletinta myöten. Jaa hommat vaikkapa niin, että sunnuntaina sinulle jää enää kevyt pölyjen pyyhintä, viimeistely ja koti-ilman raikastaminen vaikkapa huonetuoksuilla.

7. Luovu turhasta

Siivousurakka on sitä kevyempi, mitä vähemmän turhaa tavaraa on. Kun aloitat siivouksen, laita tavarat ensin oikeille paikoilleen. Kerää tavarat, joille ei löydy järkevää paikkaa yhteen ja käy ne läpi. Mieti tarpeellisille asioille sopiva paikka kodissa ja vie kaikki tarpeeton surutta keräykseen! Lue artikkelimme, miten hankkiudut eroon turhasta tavarasta täältä.

Lue muita ajankohtaisia vinkkejämme asukkaalle täältä!