Inredning av balkongen – vad får man göra utan tillstånd av bostadsaktiebolaget?

Parvekkeen sisustus Retta asuntovuokraus. Kaunis ja idyllinen parveke.

När balkongen är trevligt inredd kan man trivas där längre än enbart under sommaren. Även om balkongen är i aktieägarens besittning är det inte tillåtet att göra riktigt vad som helst där. Ta åtminstone de här fem punkterna i beaktande när du inreder din balkong till en sommaroas.

1. Inredning och renovering av balkongen

Balkongen får inredas ganska fritt, så länge du kommer ihåg att du inte får ha sönder konstruktionerna och att du måste följa husets allmänna ordningsstadgar. Särskilt tillstånd behövs också alltid för allt som på ett eller annat sätt påverkar husets fasad. Därför får du till exempel inte måla en balkongvägg som syns utåt i den färg du själv tycker eller installera en fast solmarkis utan tillstånd av bostadsaktiebolaget.

Eftersom balkonggolvet inte påverkar fasaden har du friare händer att måla det eller förändra det på annat sätt. Du kan till exempel skaffa trätrallar som känns behagliga under fötterna. För golvplattor krävs däremot tillstånd för ändringsarbetet och adekvat fuktisolering, vilket innebär att aktieägaren måste diskutera sina plattläggningsdrömmar med bostadsaktiebolaget.

2. Blommor och prydnader

Med blommor och olika planteringar är det lätt att ge balkongen ett somrigt utseende. Det är dock bra att komma ihåg att det inte är tillåtet att utan tillstånd av bostadsaktiebolaget borra hål i balkongväggen eller balkongtaket för blomamplar eller andra prydnader. Balkongräcket är av säkerhetsskäl inte den rätta platsen för blomkrukor, och blomamplar ska inte placeras så att de hänger utanför balkongen. Blomlådor ska alltså alltid fästas på insidan av balkongen.

3. Balkongodling

Hemmaodlaren kan till exempel odla potatis, tomater och olika örter i sin balkongträdgård. Med odlingssäckar finns det plats för skörd också på en liten balkong, större växtkärl kräver lite mer utrymme. Hobbyträdgårdsmästaren måste dock se till att det eventuella bevattningsvattnet leds bort från balkonggolvet på rätt sätt, så att det inte kommer in i konstruktionerna. Därför bör man alltid ställa ett separat underlag under odlingskrukorna och odlingskärlen, så att överloppsvattnet inte kan orsaka skada. Det är även bra att flytta kärlen till vinterförvaring efter sommaren, så att de inte utgör en risk för konstruktionernas bärkraft när de fryser.

4. Solskydd

Fasta solskydd, som markiser, kräver alltid tillstånd av bostadsaktiebolaget. En markis fästs i huskonstruktionerna och får därför inte monteras utan separat tillstånd. Det är däremot tillåtet att ha ett parasoll på balkongen.

5. Värmare

Att kvällarna blir svalare eller att vädret är lite kyligare gör inget om man placerar en värmare eller värmelampa på balkongen. Värmarna är vanligtvis eldrivna, och om det inte redan finns el på balkongen måste man be bostadsaktiebolaget om tillstånd för elinstallationen.

Om man använder gasdrivna värmare måste man i sin tur se till att gasen förvaras korrekt: gasbehållaren ska förvaras så att den inte står direkt i solen. Observera dessutom att gasolflaskor som förvaras på balkongen får väga maximalt 25 kg. Om balkongen är inglasad ska den boende dessutom se till att luftväxlingen är tillräcklig, så att gasol inte kan läcka in i bostaden från balkongen om apparaten går sönder.

Både balkongvärmare och stämningsfulla ljus kan dock utgöra en brandsäkerhetsrisk. Därför är det bra att komma ihåg att värmarna aldrig får placeras på ett sådant sätt att de kan hetta upp ytor eller textilier. Levande eld ska heller aldrig lämnas oövervakad.