Vuoden taloyhtiö Satakielenpuisto on luottanut Rettan asiantuntijuuteen jo yli 50 vuotta

Turun Pääskyvuoressa sijaitseva Satakielenpuisto on suurikokoinen, yhteensä kymmenen kerrostalon ja kahden rivitalon taloyhtiö. Vuonna 1969 valmistunutta yhtiötä on isännöinyt alusta asti Retta. Parhaillaan yhtiössä on menossa mittava remontti, jonka aikana uusitaan sekä putket että lämmitysjärjestelmä. Remontin aikana Retta on toiminut tärkeässä roolissa taloyhtiön edunvalvojana.

Satakielenpuiston kerros- ja rivitalot pitävät sisällään yhteensä 241 asuntoa. Taloyhtiö sijaitsee hyvällä paikalla lähellä Turun keskustaa. Vaikka Kauppatorille on matkaa vain muutama kilometri, pääsee lähimetsään astelemaan suoraan omalta takapihalta. Pikkulintujen jokakeväistä konserttoa kuunnellessa voisi kuvitella, että kaupunki olisi kauempana.

– Nämä nyt laulavat linnut ovat kyllä mustarastaita, mutta on meillä oikeasti satakieliäkin, naurahtaa taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Topi Ruotsalainen kävellessään pihamaalta metsän puolelle.

Tavallisten ihmisten taloyhtiö

Monet taloyhtiön asukkaista ovat viihtyneet yhtiössä pitkään, osa jopa aivan alusta asti. Ruotsalainen itse on asunut yhtiössä jo 25 vuotta yhteensä kolmessa eri asunnossa, muuttaen aina aiempaa isompaan asuntoon ja korkeampaan kerrokseen. Tällä hetkellä hän asuu korkeimmassa kerroksessa, joten ylöspäin ei enää pääse.

– Tämä on tällainen ihan tavallisten ihmisten taloyhtiö. Ilmapiiri on mukava ja täällä on hyvä olla, Ruotsalainen kuvailee.

– Hyvä ilmapiiri on varmasti yksi niistä syistä, joiden perusteella meidät valittiin vuoden 2020 taloyhtiöksi. Lupasin, että voittorahat laitetaan sitten tämän syksyn sadonkorjuujuhlien limonadiin ja makkaroihin. Juhlistamme samalla sitä, että tämä puolitoista vuotta kestänyt remontti on ohi ja pääsemme palaamaan hiljalleen takaisin normaaliin elämään, Ruotsalainen kertoo. 

Suuren remontin aikana uusitaan sekä putket että lämmitysmuoto

Pitkään kestänyt remontti on vaatinut pitkää pinnaa kaikilta, mutta kokonaisuutena kaikki on sujunut oikein hyvin. Remontin kestoa selittävät mittavat muutostyöt – puolentoista vuoden aikana uusitaan sekä kaikkien talojen putket että koko taloyhtiön lämmitysmuoto kaukolämmöstä maalämpöön.

– Maalämpöä varten tähän mäelle porattiin yhteensä 73 reikää. Jos oikein ymmärsin, niin tämä on ollut suurin yksittäisen taloyhtiön lämmitysmuodon vaihtoremontti koko Suomen maassa, Ruotsalainen toteaa. 

Retta edunvalvojana koko prosessin ajan

Retta on ollut vahvasti mukana remontin läpiviennissä aina hankesuunnitelman teosta ja pääsuunnittelijan valinnasta aivan viimeisille metreille asti. Käytännössä Retta on toiminut taloyhtiön edunvalvojana pitäen huolen siitä, ettei taloyhtiön hallitus pääse Ruotsalaisen omien sanojen mukaisesti ”tekemään hölmöyksiä.”

– Olemme olleet Rettan asiakkaita alusta asti, joten yhteistä taivalta on takana jo yli 50 vuotta. Retta on auttanut meitä myös tässä remonttihankkeessa, joka on Turunkin mittakaavassa erittäin iso. Investoinnin osalta puhutaan jo yli kymmenestä miljoonasta, eikä siihen kuulu vielä tätä lämpöpuolta, Ruotsalainen summaa. 

– Onhan meillä tämä rakennustekninen valvoja, mutta Rettan isännöitsijä valvoo, ettei hallitus tee mitään hölmöjä. Tai jos tekee, niin hallitus ainakin tietää, että nyt tehdään hölmöyksiä. Isännöitsijän tehtävä on ilmoittaa siitä. Isännöitsijällä on myös sellaista tietoa, mitä hallituksella ei voi olla, koska emme ole alan ammattilaisia, hän jatkaa.

Luottamus tärkein kriteeri

Isännöitsijän on siis oltava aikamoinen monitaituri ja pidettävä huolta myös siitä, että ihmisiä kohdellaan tasa-arvoisesti. Satakielenpuiston osalta tasa-arvoisuus liittyy vahvasti siihen, että sekä rivitalo- että kerrostaloasukkaat huomioidaan samalla tavalla. Yksi tärkeä tekijä on myös realismi. 

– Isännöitsijä on tuonut realismia meidän ja rakennusliikkeen välille. Se on ollut mielestäni se isoin asia ja apu tämän remontin aikana. Isännöitsijä on konkretisoinut ja tehnyt asioista meille ymmärrettäviä. Hän on toiminut tarvittavana tulkkina hallituksen ja rakennusliikkeen välillä, Ruotsalainen kuvailee. 

– Isännöintiä ajatellen kaikista tärkein kriteeri on luottamus siihen henkilöön, jolle isännöitsijän palkka maksetaan. Meidän pitää voida luottaa siihen, että hän tekee sen työn, minkä pitääkin. Hyvin ollaan Rettan kanssa pärjätty, Ruotsalainen hymyilee.

“Isännöintiä ajatellen kaikista tärkein kriteeri on luottamus siihen henkilöön, jolle isännöitsijän palkka maksetaan. Meidän pitää voida luottaa siihen, että hän tekee sen työn, minkä pitääkin.”

Hallituksen puheenjohtaja Topi Ruotsalainen