Kannattaako asunto vuokrata maksuhäiriömerkinnän saaneelle?

Maksuhäiriömerkinnät ovat yleistymässä, ja luottotietojen menetys hankaloittaa vuokra-asunnon saamista. Luottotiedot voi kuitenkin menettää useasta syystä, ja se ei automaattisesti tarkoita ettei myös maksuhäiriömerkinnän saanut voisi olla hyvä vuokralainen. Oleellisinta vuokranantajalle onkin tarkistaa maksuhäiriömerkinnän tuoreus ja se, millaisista summista on kyse.

Yksityishenkilöt vuokraavat usein vain yhtä tai kahta asuntoa, ja useissa tapauksissa käyttävät vuokratuotot esimerkiksi lainojen lyhentämiseen.  Kuukausittaisen vuokratulon saaminen onkin vuokranantajalle tärkeää, jolloin yksittäiseen asuntoon kohdistuva riski on suurempi, kuin julkisen puolen vuokranantajilla. Tästä syystä yksityiset vuokranantajat eivät aina myönnä asuntoa maksuhäiriömerkinnän saaneelle hakijalle.

Suuret vuokranantajat voivat toisinaan olla joustavampia kriteereissään vuokralaisen maksukyvyn ja maksuhäiriömerkintöjen suhteen. Heille saattaa esimerkiksi riittää, että perheessä toisella luottotiedot ovat kunnossa. Useimmiten kuitenkin myös suuret vuokranantajat noudattavat tiukkaa linjaa maksuhäiriöiden kohdalla.

Vuokranantaja voi asettaa maksuhäiriöisen vuokrasopimukselle ehtoja

Jos hakijalla on luottotiedoissaan merkintä, vuokranantaja voi ryhtyä muutamiin erityistoimenpiteisiin maksuhäiriöisen vuokralaisen kohdalla. Vuokranantajalla on oikeus pyytää esimerkiksi korkeampaa vuokravakuutta tai solmia vuokrasopimuksen aluksi vain määräajaksi. Myös vuokranantajalla on siis oikeuksia ja keinoja suojata varma vuokratulo.

Maksuhäiriöiden määrässä on Suomessa havaittavissa hidasta kasvua. Maksuhäiriömerkintä ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita huonoa vuokralaista. Hakijan vakituinen työsuhde, riittävä vuokravakuus sekä takaaja voivat turvata vuokranmaksun maksuhäiriömerkinnästä huolimatta.