Ensi kertaa vuokralle – mistä koostuvat asumisen kulut?

Taloyhtiön talous Retta Isännöinti. Nainen ja mies tarkastelevat taloyhtiön taloutta ja laskevat laskimella.

Asumiseen liittyy monia muitakin kuluja kuin vuokra, eikä kaikkia niistä välttämättä tule heti ajatelleeksi.

Vuokra ei suinkaan ole ainoa asumisen kulu. Ainakin seuraavat maksut kannattaa huomioida, kun muuttaa ensimmäiseen vuokra-asuntoonsa.

Vesimaksu

Vesimaksun muodostuminen vaihtelee taloyhtiöittäin, joten sen määrä kannattaa selvittää ennen kuin muuttaa vuokralle uuteen asuntoon. Vesimaksu voi kuulua vuokraan, mutta se voi olla myös erillinen kulu, joka määritetään joko veden kulutuksen tai asunnon henkilömäärän mukaan.

Sähkö

Sähkösopimuksen solmiminen on aina asukkaan vastuulla, ja se kannattaa solmia jo hyvissä ajoin ennen muuttopäivää. Itse sähkölasku koostuu kahdesta osiosta: sähkön kulutuksen ja jakelun hinnasta. Sähkönsiirrosta vastaa aina paikallisen alueen toimija, mutta energiantuottajan voi halutessaan kilpailuttaa.

Eniten sähköä kuluttavat asunnossa sauna, lattialämmitys sekä vanhat tai vialliset kodinkoneet. Niiden käyttöä kannattaakin karsia, jos haluaa pienentää sähkölaskuaan.

Vuokravakuus

Usein uuteen asuntoon muuttavalta vaaditaan vuokravakuutta (vuokravakuudesta voidaan käyttää myös nimityksiä takuuvuokra tai vakuus), joka tulee maksaa ennen avainten luovutusta ja asuntoon muuttamista. Vakuus on yleensä 1–3 kuukauden vuokran suuruinen, ja sen saa takaisin poismuuttaessa, jos on maksanut vuokrat ajallaan eikä ole aiheuttanut asuntoon vaurioita. Asunnon tavanomaista kulumista vuokranantaja ei voi kuitenkaan pidättää vakuudesta. Lue tästä, miten voit huolehtia vuokra-asuntosi kunnosta mahdollisimman hyvin.

Kotivakuutus

Useimmat vuokranantajat vaativat, että vuokralainen ottaa laajan ja jatkuvan kotivakuutuksen, josta tulee toimittaa erillinen todistus vuokranantajalle. Kotivakuutus suojaa asuntoa esimerkiksi tulipalon tai vesivahingon sattuessa.

Laajan kotivakuutuksen ottaminen on kannattavaa myös vuokralaisen kannalta, sillä se suojaa asukkaan irtaimistoa. Jos vakuutuksenottajan omistama tavara hajoaa tai varastetaan, joutuu hän maksamaan siitä vain omavastuun. Vakuutusyhtiöt kannattaa aina kilpailuttaa ja etsiä itselleen sopiva vakuutus: useat vakuutusyhtiöt tarjoavat esimerkiksi juuri nuorille suunnattuja kotivakuutuspaketteja.

Internet-yhteys

Useimmiten nettiyhteys tulee hankkia itse, mutta esimerkiksi opiskelija-asunnoissa se saattaa sisältyä vuokraan. Vaikka internet ei kuuluisikaan vuokraan, ennen kuin lähtee kilpailuttamaan eri operaattoreita, on hyvä tarkistaa, onko taloyhtiöllä sopimus tietyn operaattorin kanssa edullisemmasta taloyhtiönetistä.

Asunnon mukavuudet voivat nostaa asumisen hintaa

Asunnon sijainti, neliöiden määrä sekä rakennus- ja remontointivuosi vaikuttavat vuokran suuruuteen. Myös erilaiset mukavuudet, kuten sauna ja parveke, voivat nostaa huoneiston vuokraa. Lisäksi autopaikoista ja saunavuoroista joutuu usein maksamaan erikseen. Yksiöissä on yleensä kalliimpi neliöhinta kuin muissa asunnoissa, siksi yksiötä harkitsevan kannattaakin pitää silmällä myös pieniä kaksioita, kun etsii uutta vuokra-asuntoa.

Jos muuttaa ihka ensimmäistä kertaa omaan asuntoon, kuluja tuovat myös ensikodin hankinnat. Harvalla on esimerkiksi sohvaa tai tarpeeksi astioita omasta takaa. Lue täältä, mihin tavaroihin kannattaa aluksi panostaa ja mistä taas pihistää, ja tästä, mitä kannattaa aina tarkistaa vuokrasopimuksesta.