Seuraa, reagoi ja optimoi – Olosuhteet näkyviksi -palvelu tekee sisäilmaolosuhteiden hallinnasta helppoa

Retta Managementin Olosuhteet näkyviksi -palvelu helpottaa niin kiinteistön omistajan kuin sen ylläpitäjän ja käyttäjänkin elämää. Sisäilmaolosuhteiden visualisoinnin ja etäseurannan ansiosta esimerkiksi tilojen lämpötila pysyy optimaalisella tasolla, mikä tuo käyttäjätyytyväisyyden lisäksi selvää kustannussäästöä. Tilan käyttäjälle ei koidu häiriötä ja ylläpidon aikaa säästyy, kun seuranta onnistuu reaaliaikaisesti etänä.

Olosuhteiden visualisointi eli näkyväksi tekeminen on erityisen hyödyllistä kiinteistöissä, joissa tiloilla on useita käyttäjiä ja eri käyttötarkoituksia. COVID19-poikkeustilanteessa Olosuhteet näkyviksi -palvelu auttaa minimoimaan tiloissa vierailemista yhtä aikaa muiden käyttäjien kanssa. Lisäksi tilojen olosuhteita on nyt tärkeää säätää ja monitoroida käyttöasteen mukaan, kun monet työskentelevät nyt kotoa käsin.

Vastaamme Esplanadilla sijaitsevan arvokiinteistön ylläpidosta. Kiinteistössä sijaitsee myymälä sekä toimistotiloja, joten olosuhdevaatimukset vaihtelevat suuresti. Olosuhteet näkyviksi -palvelu on sujuvoittanut ylläpitotyötä, sillä voimme tarkastella olosuhteita jopa yksittäinen työhuone kerrallaan.

Tarkastelu on nopeaa ja helppoa hyödyntämällä kiinteistöstä laadittua 3D-mallinnosta, johon tilakohtaiset lämpötilat on visualisoitu. Nyt koronaepidemian aikana, kun käyttöaste on osassa tiloista alhainen, voimme säätää olosuhteita käyttöaste huomioiden ja seurata niitä tilakohtaisesti.

Näin korona-aikana on erityisen hyvä, että tiloissa käyminen voidaan minimoida muiden siellä ollessa.

Olosuhteiden optimointi tuo kustannussäästöä

Ilman reaaliaikaista olosuhteiden seurantaa kiinteistön lämpötilojen seuranta ja optimointi on hankalaa. Tavallisesti koko kiinteistö lämmitetään kylmimmän tilan mukaan, jolloin muut tilat ovat lämpimämpiä kuin on tarve.

Esplanadin kiinteistössä pudotimme viime talvena lämpimimpien tilojen lämpötilaa. Minimoimme näin hukkaa ja säästimme lämmityskustannuksissa. Samalla käyttäjien tyytyväisyys parani, kun lämpötila oli optimaalinen kaikissa tiloissa.

Nopeaa reagointia käyttäjiä häiritsemättä

Olosuhteet näkyviksi -palvelun avulla sisäilmaolosuhteille voidaan asettaa tietyt raja-arvot, ja palvelu ilmoittaa ei-toivotuista muutoksista. Näin poikkeamiin voidaan reagoida, ennen kuin käyttäjä ehtii havaita asiaa.

Kun tilojen seuranta onnistuu etänä, ei korjaustoimenpiteiden jälkeen tarvita erillisiä mittauskäyntejä. Aikaa säästyy niin ylläpidolta kuin tilan käyttäjältäkin, jota ei tarvitse häiritä jälkitarkastuksilla.

Pilvipohjaisen ja selaimessa toimivan ohjelmiston käyttö onnistuu näppärästi tietokoneelta tai puhelimelta. Nykyhetken lisäksi dataa on saatavilla viimeiseltä kuudelta kuukaudelta. Jos tilan käyttäjä vaatii esimerkiksi kesältä hyvityksiä huonojen olosuhteiden vuoksi, voidaan niihin palata jälkikäteen huonekohtaisesti jopa minuutin tarkkuudella.

Arto Piispanen on Retta Managementin aluejohtaja, joka on ollut tiiviisti mukana Olosuhteet näkyviksi -palvelun kehityksessä.